Vijfjaarlijkse prijs voor essay naar Stefan Hertmans

Gepubliceerd: 17-07-2008

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor essay 2008 voor de periode 2003-2007 toegekend aan Stefan Hertmans voor zijn essaybundel Het zwijgen van de tragedie, vorig jaar verschenen bij De Bezige Bij. De prijs van 6.250 euro wordt op 15 oktober uitgereikt in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Gent. De overige genomineerden waren Cyrille Offermans met Ver van huis : denken in beweging (2003), Nicole Montagne met De neef van Delvaux (2005) en Piet Meeuse met Betoveringen (2006).

De jury noemt Het zwijgen van de tragedie ‘een buitengewoon intelligent, hooggestemd en stimulerend essayboek, vol cultuur’. ‘De bundel brengt een denken aan het licht dat naar alle kanten uitwaaiert maar vertoont ook een grote thematische eenheid. [...] Een terugkerend thema is de kortsluiting tussen taal en werkelijkheid. Het verband met de thematiek van Hertmans’ eigen proza en toneelwerk, bijvoorbeeld in het toneelstuk Kopnaad, springt meteen in het oog.’

In 2003 heeft de KANTL een grondige reorganisatie uitgevoerd van haar in de loop der jaren sterk versnipperde en door verschillende devaluaties aangetaste fondsprijzen. Voortaan wordt uit de gezamenlijke opbrengst van alle fondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uitgereikt, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. Stefan Hertmans is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor essay van de KANTL. De eerste prijs voor essay ging naar J.H. de Roder in 2003.

De Academie maakte ook de nominaties 2008 bekend voor de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie en voor proza, die resp. in 2010 en 2011 zullen worden toegekend. De nominatie August Beernaert 2008 voor poëzie gaat naar Ik, en andere gedichten (2007) van Erik Spinoy, de nominatie Arthur Merghelynck 2008 voor proza naar Datumloze dagen (2007) van Jeroen Brouwers.

Bron: persbericht KANTL