Vlaamse Debuutprijs voor Slaap van Annelies Verbeke

Gepubliceerd: 13-10-2004

Na de Vrouw & Kultuur Debuutprijs 2004 heeft Annelies Verbeke voor het veelgeprezen Slaap! nu ook de Debuutprijs van het Vlaamse boekenvak gewonnen. De prijs, waaraan een bedrag van 6.200 euro is verbonden, wordt tijdens de officiële opening van de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen, op donderdag 28 oktober, door Boek.be aan haar uitgereikt. ‘Ik heb zelden vertrouwen in iets, maar ik zou wel teleurgesteld zijn geweest als ik de Debuutprijs niet had gewonnen,’ was haar commentaar.

De jury (bestaande uit Eva Berghmans, Jan Bosteels, Sigrid Bousset, Karl van den Broeck en voorzitter Frieda Van Wijck) koos Slaap! uit elf literaire debuten die in 2003 zijn verschenen. Zij noemt het een evenwichtig verhaal, zowel naar vorm als naar inhoud, waarin de schrijfster blijk geeft van een groot inlevingsvermogen en heel geloofwaardige hoofdpersonen heeft neergezet. Vooral haar stijl viel bij de jury in de smaak. ‘Zij schrijft heel economisch, schetst als het ware haar verhaal, laat veel ongezegd dat de lezer zelf mag invullen. Verbeke gebruikt mooie beeldspraak en verrassende vergelijkingen. Het verhaal is goed gestructureerd, er zit een prettige montage in de hoofdstukken.’ Ook apprecieert de jury dat het om een eigentijds verhaal ging, dat de typisch Vlaamse naturalistische context overstijgt. ‘Misschien kan een regisseur als Tom Barman er iets mee doen.’

Een aantal juryleden was ook zeer gecharmeerd van de historische roman Violist van de duivel van Bart Van Lierde. De auteur kon zijn grote ambities uiteindelijk niet helemaal waarmaken, maar wordt door de jury sterk aangemoedigd om te blijven schrijven. Van Annelies Verbeke verschijnt eind volgend jaar een tweede roman die momenteel de werktitel Reus heeft. Onder de titel ‘Affaires’ was een voorproefje ervan te lezen in de bundel Magazijn van Uitgeverij 521.