VSB Poëzieprijs naar Antoine de Kom

Gepubliceerd: 29-01-2014

In het stadhuis van Rotterdam is vanavond de VSB Poëzieprijs 2014 uitgereikt aan Antoine de Kom voor zijn bundel Ritmisch zonder string, een uitgave van Querido. Hij ontving de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar uit handen van burgemeester en juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.

Spanning, vaart en energie
De jury die verder bestond uit Saskia de Jong, Hilde Keteleer, Joep Leerssen en Jan Rock, was unaniem in haar keuze voor De Kom. ‘Door een zintuiglijke en krachtige beeldtaal, vermengd met slang en folklore, worden in Ritmisch zonder string vele werelden welhaast tastbaar.’ Zij is verder vol lof over het diep verankerde engagement van De Kom waarin evenwel ook plaats is voor spot ten aanzien van de rol van de dichter. ‘Zijn voortdurende gevecht met zinsbouw en grammatica geeft zijn taal spanning, vaart en energie.’ In de bundel klinkt een nieuw geluid waar volgens de jury grote behoefte aan is: ‘Dit is poëzie die erbij gebaat is zichtbaar te zijn in de wereld en veel wereld binnen brengt, deze poëzie verdient een wereldse beloning.’

Vijf nominaties
Uit de 115 ingezonden bundels (alle verschenen tussen 1 september 2012 en 31 augustus 2013) had de jury eerder vijf bundels genomineerd. Naast Ritmisch zonder string waren dat Jaja de oerknal van Maria Barnas (De Arbeiderspers), De zon in de pan van F. van Dixhoorn (De Bezige Bij), Bewegend doel van Micha Hamel (Atlas Contact) en Ook daar valt het licht van Miriam Van hee (De Bezige Bij).

De 100 beste gedichten
Uit alle ingezonden bundels heeft juryvoorzitter Aboutaleb zijn 100 favoriete gedichten gekozen voor de bloemlezing De 100 beste gedichten. Deze uitgave van De Arbeiderspers en Stichting VSB Poëzieprijs is tijdens de uitreiking gepresenteerd en is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein