Winnaars Beste Boek voor Jongeren 2018 bekend

Gepubliceerd: 22-09-2018

De autobiografie Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) geschreven door Henk van Straten is door de jury van jongeren bekroond tot winnaar van het Beste Boek voor Jongeren 2018 in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’. Winnaar in de categorie ‘vertaald’ is het Young Adult boek The Hate U Give (Moon) van Angie Thomas vertaald door Jasper Mutsaers. Met de uitreiking van de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren is de eerste officiële Boekenweek voor Jongeren van start gegaan! Deze belangrijke leesbevorderingsactie loopt nog tot 30 september door heel Nederland.

Uitreiking
Uit tien genomineerde boeken (speciaal voor jongeren tussen de 15 t/m 18 jaar), die samengesteld zijn door een vakjury van volwassenen, hebben de zeven jongeren uit de jury twee winnaars gekozen die bekend zijn gemaakt tijdens het International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg. De winnaars kregen beiden een cheque uitgereikt ter waarde van maar liefst 15.000 euro.

Over de winnaars
De 17-jarige juryvoorzitter Sem de Muinck Keizer over Wij zeggen hier niet halfbroer: "Een ontzettend komisch en levendig boek over 'jezelf vinden', dat elke tiener zou moeten lezen." The Hate U Give is volgens de juryvoorzitter: "Een prachtig en krachtig boek. De boodschap is zwaar, maar voor jongeren wel heel toegankelijk.’

3PAK
Tijdens de start van de Boekenweek voor Jongeren in TivoliVredenburg hebben de 3PAK-auteurs Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong de eerste exemplaren van de geschenkbundel 3PAK in ontvangst mogen nemen. Zij schreven een verhaal speciaal voor de geschenkbundel die dit jaar een opvallend hoge oplage heeft bereikt van 82.200 exemplaren! Tot en met 30 september is 3PAK gratis af te halen in boekhandels, openbare bibliotheken en scholen door jongeren uit de bovenbouw van het middelbaar onderwijs.

Literatour
Deze week bezoeken 21 bekende auteurs meer dan 100 scholen in alle provincies van Nederland om jongeren enthousiast te maken voor de magische wereld van boeken. De schrijvers zullen zeker 10.000 leerlingen inspireren door met hen in gesprek te gaan over het schrijverschap, persoonlijke verhalen, literatuur en het lezen van boeken. Er zijn speciale lespakketten ontwikkeld waar docenten en leerlingen ook na het schoolbezoek mee aan de slag kunnen. Zie Boekenweek voor Jongeren voor alle namen en meer informatie over deze door de Schrijverscentrale georganiseerde scholentour.