Winnie Sorgdrager nieuwe voorzitter bestuur AKO Prijs

Gepubliceerd: 07-07-2009

Winnie Sorgdrager wordt per 1 september de nieuwe voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie. Die reikt jaarlijks de AKO Literatuurprijs uit. Zij volgt Leo Voogt op, die deel blijft uitmaken van het bestuur van de Stichting. Sorgdrager was Minister van Justitie in het eerste kabinet Kok (1994–1998) en van 2000 tot 2006 voorzitter van de Raad voor Cultuur. Sinds 2006 is zij lid van de Raad van State.

In 2001 was zij voorzitter van de jury die de Libris Literatuur Prijs toekende aan Franklin van Tomas Lieske. In 2006 publiceerde zij onder het pseudoniem Victor ten Hove de roman Ongeschreven wetten. Daarin ontspoort een chloortrein, waarbij tientallen dodelijke slachtoffers vallen. Het ongeval ontketent een politiek machtsspel waarbij het niet primair gaat om wat er precies is gebeurd en hoe dat in de toekomst kan worden voorkomen, maar om de politieke verantwoordelijkheid en het realiseren van politieke ambities.

Op maandag 7 september wordt tijdens Manuscripta de Tiplijst voor de AKO Literatuurprijs 2009 – de longlist van de 25 kanshebbers – bekendgemaakt. De prijs wordt uitgereikt op dinsdag 10 november. Hij wordt toegekend door een jury onder voorzitterschap van Guy Verhofstadt, oud-premier van België en sinds kort voorzitter van de liberale fractie in het Europarlement.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein