Woutertje Pieterse Prijs voor Guus Kuijer

Gepubliceerd: 06-03-2003

In Theater De Balie in Amsterdam is op donderdagmiddag 6 maart de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt aan Guus Kuijer voor Ik ben Polleke hoor!, zijn vijfde boek over het meisje Polleke. Het verscheen oorspronkelijk in 2001 als kinderboekenweekgeschenk in een oplage van 368.000 exemplaren.

Volgens de jury, bestaande uit Doeschka Meijsing, Hub. Hubben, Jan Smeekens en voorzitter Anton Korteweg, steekt Polleke met kop en schouders uit boven de vele jongens- en meisjesfiguren die hun stem in een boek lieten horen. De dagelijkse gang van zaken ernstig en kritisch waarnemend, is zij bezig met het moeilijkste wat er is: leren leven. ‘Het is een meisje dat we al jarenlang kennen. Ze is kritisch, maar niet eenzaam – even lief als onafhankelijk. Dankzij de eenvoud en helderheid van de taal van de schrijver, dankzij zijn volledige overgave aan de overwegingen van zijn personage, dankzij zijn voortreffelijke balans tussen actuele problemen en die van haarzelf, hebben wij deze winnares unaniem in het hart gesloten. Ze staat op het punt de kindertijd te verlaten en het diepe van de pubertijd in te springen.’

De Woutertje Pieterse Prijs, bestemd voor een oorspronkelijk Nederlandstalig kinder- of jeugdboek dat in het afgelopen jaar is verschenen, werd voor de zestiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Peter van Gestel (2002), Bart Moeyaert (2001), Paul Biegel (2000), Joke van Leeuwen (1999) en Wim Hofman (1998). Aan de prijs is naast een oorkonde een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. Sponsor is de auteursrechtenorganisatie LIRA (Literaire Rechten Auteurs).

Relevante links:
Tekst LiTTerair van 6 maart 2003
Website Woutertje Pieterse Prijs