Woutertje Pieterse Prijs voor Westera en Weve

Gepubliceerd: 11-04-2015

‘Boeken die moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaan zijn er altijd al geweest, in 2014 waren er echter bijzondere boeken die een moeilijk thema niet alleen aangaan maar ook volledig onder de duim weten te krijgen. Het leven en de dood, filosofie en denkwereld, eenzaamheid, verlies ... het kwam allemaal voorbij in volstrekt unieke en overtuigende boeken.’

Moeilijkste thema
Aldus de jury van de Woutertje Pieterse Prijs, onder voorzitterschap van Hanneke Groenteman. Na lang wikken en wegen koos die jury uit haar vijf nominaties uiteindelijk voor een boek met allicht het moeilijkste thema van al: de dood. Bekroond is Doodgewoon van Bette Westera (tekst) en Sylvia Weve (illustraties), een uitgave van Gottmer. De prijs, waaraan naast een oorkonde een bedrag van 15.000 euro is verbonden, is vanmiddag uitgereikt tijdens de Middag van het Kinderboek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Samengaan van tekst en beeld
In Doodgewoon wordt het levensgrote thema van de dood niet enkel behandeld, zo stelt de jury, ‘Westera en Weve gaan de dood te lijf, omarmen het, houden het op veilige afstand, geven het waarde, en maken het zich eigen, ook voor de lezers. Dat allemaal tegelijk in één groots boek. De taal is vormvast, de illustraties divers en zeer passend, kleurrijk en rijk aan beeldkracht, het samengaan van tekst en beeld is meesterlijk. Doodgewoon is een themaboek dat ons diep geraakt heeft… Het zou niet af zijn zonder de geraffineerde inbreng van de vormgevers. In de buitengewone samenhang van tekst, prenten en vormgeving toont dit boek ten volle zijn kwaliteit.’

Andere nominaties
Naast Hanneke Groenteman (programmamaker en journalist) bestond de jury uit Jen de Groeve (hoofdredacteur van de boekentijdschriften De Leeswelp en De Leeswolf, Jan van Mersbergen (schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen), Mirjam Noorduijn (tekstschrijver, freelance journalist en recensent (jeugd)literatuur voor onder meer NRC Handelsblad) en Leentje van Wirdum (Lenaleen, grafisch ontwerper). Voor het eerst in de 28-jarige geschiedenis van de prijs maakte de jury vooraf nominaties bekend. Naast Doodgewoon nomineerde zij ook De duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo, De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries en Honderd uur nacht van Anna Woltz.

Lesmateriaal
Om het onderwijs aan te moedigen Doodgewoon op school te bespreken is er ook dit jaar lesmateriaal ontwikkeld bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Vanaf vandaag zijn de lestips gratis te downloaden van de website van de prijs. Daar staat tevens lesmateriaal bij alle overige bekroonde boeken. De lestips bij Doodgewoon zijn bekostigd door Bruna, sinds dit jaar de sponsor van de Woutertje Pieterse Prijs.

Bette Westera
Bette Westera (Doesburg, 1958) ging na de middelbare school naar de Pedagogische Academie om daarna in Leiden Psychologie te studeren. Vanaf 1999 publiceerde ze diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef ze ook non-fictie, zoals Mijn lijfboek (2010, Gottmer). Ze is een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken en vertaalde onder meer de beroemde boeken van Dr. Seuss. In haar carrière ontving ze al verschillende prijzen: onder meer in 2011 een Zilveren Griffel voor Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen en in 2013 een Vlag & Wimpel van de Griffeljury voor Aan de kant : ik ben je oma niet! (Gottmer). Beide boeken maakte zij samen met Sylvia Weve. In 2014 ontving zij bovendien een Zilveren Griffel voor Held op sokken.

Sylvia Weve
Sylvia Weve (Utrecht, 1954) hield al van tekenen toen ze nog een klein meisje was. Na de middelbare school in Roosendaal en Apeldoorn studeerde ze vormgeving aan de kunstacademie in Arnhem. Na haar afstuderen tekende ze voor verschillende opdrachtgevers. In 1980 debuteerde ze als kinderboekenillustratrice. Inmiddels heeft zij al meer dan honderd boeken geïllustreerd. Het werk van Sylvia Weve is meermaals bekroond. Tweemaal won ze een Zilveren Penseel en in 1996 bezorgde haar expressieve tekenstijl haar de Prof. Pi-prijs voor illustratie. In 2013 ontving zij het Gouden Penseel voor haar illustraties in Aan de kant : ik ben je oma niet! dat zij samen met Bette Westera maakte.

Het volledige juryrapport is opgenomen in het bestand met literaire prijzen op Literatuurplein/

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein

Foto's. Boven: Bette Westera, onder: Sylvia Weve