Zevende Tzum-prijs voor A.F.Th. van der Heijden

Gepubliceerd: 05-09-2008

‘Misschien had het mes gebloosd omdat een hand het dwong in het geniep te doden, in het donker achter jaspanden, die zelfs de bloedblos nog aan het oog onttrokken.’ Met die zin is A. F. Th. van der Heijden de winnaar geworden van de Tzum-prijs 2008, de kleinste literaire prijs van Nederland. De zin komt uit de novelle Mim, die vorig jaar zomer verscheen bij De Bezige Bij. Het was een van de zes boeken die werden uitgebracht als een hommage aan Harry Mulisch bij zijn tachtigste verjaardag.

De jury (de redactie van het literaire blad Tzum: Roos Custers, Coen Peppelenbos en Nick ter Wal) was unaniem in haar keuze voor deze zin. Uit de nominaties voor de Tzum-prijs (naast de jury mag iedereen zinnen nomineren) bleek een grote voorkeur voor zinnen uit De literaire kring van Marjolijn Februari. Toch won Van der Heijden. Wel viel het de jury op dat er niet één zin werd genomineerd uit de meer dan duizend pagina’s tellende roman Het schervengericht.

‘Wie Mim en Het schervengericht naast elkaar legt, zal zien dat Van der Heijden in het voor zijn doen dunne werk Mim een grootmeester is op de vierkante centimeter. De bekroonde zin laat zien dat hij ook een poëtische invulling weet te geven aan een vrij onheilspellende zin door het gebruik van acconsonantie in de woorden ‘gebloosd’ en ‘bloedblos’ en daarnaast assonantie door de vele o-klanken die de formulering duister en grimmig maken,’ aldus de jury.

De eerdere winnaars waren Paul Mennes (in 2002), Doeschka Meijsing (2003), Stijn Aerden (2004), Ilja Leonard Pfeijffer (2005), Tommy Wieringa (2006) en Jeroen Brouwers (2007). De winnaar krijgt naast een fraaie beker ook een bedrag aan euro's dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin. Dit jaar is dat dus 29 euro.

Bron: berichtgeving Tzum