Foto: Klaas Koppe
Foto: Klaas Koppe
Theo Sontrop
Volledige naam:
Theodorus Alexander Leonardus Maria Sontrop
Geboren:
op 2 mei 1931, te Haarlem
Overleden:
op 3 september 2017, te Vlieland
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

Er is een manifeste overproductie bij de uitgeverijen, aldus Theo Sontrop, dichter en oud-directeur van De Arbeiderspers. Je schrikt je dood als je een goede boekhandel binnenstapt. Een aanmerkelijk deel van de Nederlandse literatuur zou je kunnen gebruiken bij de dijkverzwaring, zoals vijftig jaar geleden - na de gigantische overproductie in de pocketreeksen in Amerika - veel van die pockets zijn gebruikt als zinkstukken in lichters op het Erie Meer.
In de uitgeverij heeft het altijd wel om geld gedraaid, maar vroeger was dat meer om het voortbestaan en de continuïteit en niet om keihard winstbejag, zoals nu. Dat winstbejag leidt tot vulgariteit want het correleert met smakeloosheid. De bestsellerlijsten bestaan voornamelijk uit rotzooi.
Een jaar of twintig, dertig geleden werd er aanzienlijk meer op de literaire kwaliteit gelet omdat men minder op winst uit was. Nu hoeft een boek geen kwaliteit te hebben maar moet het een gimmick bevatten, iets waardoor men denkt dat het het wel zal doen. Maar uitgevers die denken dat het lezerspubliek essentieel manipuleerbaar is, vergissen zich. Succes is voor een groot deel afhankelijk van zoiets als sfeer. Het succes van De meisjes van de suikerwerkfabriek, het debuut van Tessa de Loo, was mede te danken aan de foto van Bert Nienhuis die hij voor het achterplat had gekozen.
Sontrop die nu op Vlieland woont, is bij De Arbeiderspers in de VUT gegaan toen er bij de Weekbladpers een manager binnenkwam. Dat De Arbeiderspers en A.W. Bruna inmiddels in Utrecht zijn samengegaan, stemt hem bepaald niet vrolijk. Een blik in de prospectus voor de boekhandel volstaat om te zien dat het geen gelukkige combinatie is.
Opname: Vlieland, 25 september 2013.

Opnamedatum: 25-09-2013

Titels
Gedichten 1962-1996 (Auteur)

Meulenhoff Boekerij, ISBN 90-290-5385-2, 1996

Verhalen en teksten zomaar (Vertaling)

Meulenhoff Boekerij, ISBN 90-290-3506-4, 1987

Relevante links
Algemeen
Interview
Teksten online
Delen