Advocaat van de vijand van Geert-Jan Alexander Knoops
Recensie door Guus Bauer (19 maart 2009)

Eerder schreef ex-marineman, hoogleraar en befaamd strafpleiter Knoops een non-fictie boek over ‘de zaak Eric O.’ Ditmaal gebruikte hij zijn eigen achtergrond als ruggengraat voor een heuse thriller.

Advocaat Matthew Baldwin, praktijkhoudend in New York, wordt door zijn vriend, Commander Tom Emmerson, om assistentie gevraagd bij een bijzondere strafzaak. In 2001 is de Jemeniet Abu Salid opgepakt in een dorpje in Afghanistan. Hij wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de beramingen van aanslagen van Al Qaida. Men sluit hem op in Guantánamo Bay. Salid ontkent alles. Hij was alleen de chauffeur van Osama Bin Laden.

Knoops was zelf adviseur van het advocatenteam dat Salid bijstond. Af en toe spelen fact en fictie aangenaam door elkaar. In 76 korte hoofdstukken schetst Knoops adequaat welke spagaat een advocaat dient te maken wanneer hij een cliënt moet verdedigen. Een strafpleiter wordt vaak met de nek aangekeken omdat hij wordt vereenzelvigd met de crimineel.

Knoops schrijft onderhoudend. Geeft heel goed aan hoe bijna schier onmogelijk het is om het op te nemen tegen een machtige overheid. Hun adem is nu eenmaal veel langer. Zodra een uitspraak ongunstig uitviel voor de Amerikaanse regering, werd de wetgeving eenvoudigweg aangepast. Knoops voegt daarnaast een dermate verrassend extra element toe dat je moeite hebt om het niet prijs te geven. Na de nieuwe John Grisham De getuige een goede ‘jurathriller’ van eigen bodem.