Bob Dylan Illustated van Bob Dylan en Theo Bogart
Recensie door Guus Bauer (9 oktober 2013)
De veelzijdige kunstenaar Theo van den Boogaard (1948) heeft een onbekende kant. Hij zingt Dylansongs, in het openbaar welteverstaan. Een boek met verstripte songs kon haast niet uitblijven. Van den Boogaard, al in ’89 winnaar van de Stripschapsprijs voor zijn hele oeuvre, is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn creaties rond de schelm Sjef van Oekel.

Van den Boogaard heeft veel meer in zijn mars. Het Amsterdam van Theo van den Boogaard, verschenen in 2011, is fijn gedetailleerd. Die grafische roman kan steeds opnieuw ter hand worden genomen om een apart kijkje op de hoofdstad te krijgen. Geweldige overzichtstekeningen.

Voor zijn nieuwste project, Bob Dylan Illustrated, heeft Van den Boogaard gemakshalve een internationaal alias aangenomen. Hij noemt zich Theo Bogart, à la de acteur Humphrey, een ander Amerikaans idool, cool, cynisch, maar met een nobele zijde.

De Hollandse Bogy heeft zes songs van de legendarische bard zin voor zin voorzien van beeld. ‘Moonlight’ van het album Love And Theft uit 2001 bijvoorbeeld. Feeërieke sfeertekeningen worden ‘bruut’ afgewisseld door Popeye en Olive of een van de zware jongens uit Donald Duck als een bij zwevend boven een bloemetje.

Net zo gemakkelijk kan een zin geïnterpreteerd worden als een Japanse prent of een hele song gepresenteerd worden, om het wat oneerbiedig te zeggen, als een soort Rorschachtest. Ieder zijn eigen interpretatie van de ‘inktvlekken’. Een heel psychedelisch spectrum dat goed bij de inhoud van de songs past, zoals ‘Winterlude’ van New Morning uit 1970. Het zou interessant zijn om te vernemen wat Dylan zelf van deze interpretaties vindt. Een exemplaar van het universum van Theo Bogart is vast over de oceaan gegaan. Hij bewijst er in elk geval mee dat hij veel stijlen beheerst.