Zo word je verliefd van Cecelia Ahern
Recensie door Elvira van Gool (27 december 2014)
Op 5 december is bij Prometheus de vertaling van Love, Rosie van Cecelia Ahern verschenen. Het is haar elfde boek in Nederlandse vertaling. Bij haar eerste boeken werd steevast vermeld dat zij de dochter is van de Ierse minister-president Bertie Ahern. Zelf heeft zij nooit het gevoel gehad in zijn schaduw te staan. Mogelijk was dat wel zo geweest als zij in de politiek was gegaan, maar nadat zij een punt had gezet achter de studie journalistiek en mediacommunicatie, besloot zij te gaan schrijven. En als schrijfster had zij die verwijzing naar haar vader al snel niet meer nodig. De kracht van haar werk wordt alom erkend, zozeer zelfs dat het in niet minder dan zesenveertig landen is vertaald, met een verkoop van 16 miljoen exemplaren.

Zelf heb ik al haar boeken gelezen, waarbij het ene me overigens beter is bevallen dan het andere. Zo koester ik bijvoorbeeld De tijd van mijn leven, waarin romantiek en diepgang harmonisch samengaan, maar vond ik Honderd namen vrij stug om doorheen te komen. Haar vorige roman, Zo word je verliefd, de vertaling door Martine Jellema van How to Fall in Love, is net voor de zomer verschenen.

Het gegeven, een vrouw die in korte tijd wordt geconfronteerd met twee zelfmoordpogingen, is behoorlijk origineel. Op een avond is de 33-jarige Christine Rose er getuige van dat een haar onbekende man een eind aan zijn leven wil maken. Dat zij dat niet kan voorkomen (dat denkt ze althans), grijpt haar zo aan dat het haar hele leven op zijn kop zet. Diezelfde avond nog besluit zij te scheiden van haar man, met wie ze toch al niet gelukkig was, en neemt zij zich voor alles anders te gaan doen. Wat ze daarbij niet onder ogen wil zien, is dat ze zelf lijdt aan een trauma.

Geheel toevallig kruist haar pad niet lang daarna in Dublin weer dat van een man die zich van het leven wil beroven. Alles heeft ze er voor over om te voorkomen dat hij van de Ha’penny-brug springt. Ze biedt aan hem te laten zien dat het leven wel mooi is, heel erg mooi zelfs. Hij gaat daar uiteindelijk mee akkoord, al gunt hij haar slechts twee weken om dat te bewijzen.

Maar Christine heeft zelf haar leven totaal niet op orde. Alles wat ze onderneemt, loopt zo ongeveer mis. Ze laat zich volledig leiden door zelfhulpboeken en wil Adam (de man die ze heeft gered) ook op die manier helpen. Uiteraard zonder dat hij het in de gaten heeft, maar hij doorziet haar al snel en weet haar daar op een mooie manier mee te confronteren. Als lezer leef je mee met al haar pogingen Adam te laten zien hoe mooi het leven is. Hoe harder ze haar best doet, des te slechter vergaat het haar in haar eigen leven. Samen maken zij en Adam een hoop mooie dingen mee, maar hij ziet haar ook in haar zwakste en meest emotionele momenten. Om niet te veel van de inhoud prijs te geven, laat ik hier in het midden of het haar lukt Adam weer de waarde van het leven te laten inzien.

Het met veel vaart geschreven verhaal neemt je vanaf het begin zo in de greep dat het wat mij betreft tot de beste boeken van Ahern behoort. Een echte aanrader dus, zeker voor wie graag leest over de mooie dingen in het leven. Terwijl Ahern juist ook laat zien dat het leven niet alleen maar leuk is en dat iedereen daar op zijn eigen manier mee worstelt. Dat het einde toch nog als een verrassing komt, geeft aan dat Zo word je verliefd boeiend blijft tot het eind.