Thema - Blogs in de bibliotheekwereld

Ook in de bibliotheekwereld wordt flink geblogd. Wij maakten een bescheiden selectie van deze blogs door en/of over de bibliotheek.

Volgens Wikipedia is een weblog of blog een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog.
Bloggers schrijven vaak over één onderwerp, meestal een hobby. Of over actualiteiten in een bepaalde branche. Hieronder een kleine selectie van blogspots vanuit de bibliotheekwereld.

KB
De magazijnen en databanken van de Koninklijke Bibliotheek zitten boordevol verhalen. Omdat ze niet allemaal de voorpagina kunnen halen, schrijven KB-medewerkers blogs over wat hun opvalt, raakt of verwondert.
KB blogs

WareKennis
Blog van Frank Huysmans, hoogleraar bibliotheekwetenschap en onderzoeker/adviseur in media, informatie en communicatie.
WareKennis

B-tje bloggen
Met de verhalen op een B-tje bloggen wil de afdeling Marketing & Evenementen van Bibliotheek Den Haag lezers inspireren. Verschillende bloggers schrijven over wat ze bezighoudt en beweegt: eigenlijk gewoon over bijzondere dingen dus!
B-tje bloggen

biblyo
De blogspot van de nieuwe bibliotheek Almere. Een twaalftal mensen, van communicatieadviseur tot bibliothecaris, schrijft blogs op basis van vier verschillende onderwerpen: film & muziek, cultuur & literatuur, tech en lifestyle. Met daarbij een duidelijke link naar wat er aan boeken, tijdschriften, e-books, muziek en films in de bibliotheek zelf te vinden is.
biblyo

de Bibliotheek Utrecht
In Utrecht heeft de bibliotheek een vaste poule van bloggers, waaronder Kim Pot. Ze bloggen regelmatig over diverse onderwerpen, bijvoorbeeld over bier en boeken of over vrijdag de 13e. Ook geven ze tips en nemen ze af en toe een interview af.
de Bibliotheek Utrecht

Team dBos aan den IJssel
Het Team de Bibliotheek op school aan de IJssel is -natuurlijk!- gek op lezen, kinderboeken en nieuwe ontwikkelingen op lees- en mediagebied. In deze blog delen ze hun bezigheden en laten ze zien wat hen opvalt aan ontwikkelingen op het gebied van media en leesbevordering.
Team dBos aan den IJssel

Probiblio Blog
Probiblio is een fullservice-organisatie en Provinciale Ondersteuningsinstelling voor de bibliotheeksector. Ze zijn vooral actief in de regio’s Noord- en Zuid-Holland. Over hun producten, interviews en andere interessante zaken wordt geregeld geblogd.
Probiblio blog

SocialBieb
SocialBieb traint, coacht en helpt medewerkers van openbare Bibliotheken op het gebied van social media. Het team van professionals blogt ieder over hun eigen specialisme.
SocialBieb blog

Literatuurmuseum verhalen
Het heet geen blog, maar hoort er wel bij; de pagina Verhalen van het Literatuurmuseum. Literatuurmuseum verhalen

En dan zijn er uiteraard nog veel privé-blogs over de bibliotheek(wereld), veelal door bibliotheekmedewerkers. Een paar voorbeelden:

Mark Deckers
Mark is bibliothecaris in Deventer, hij schrijft al meer dan tien jaar over alles wat met de bibliotheek te maken heeft.
Mark Deckers

Erna Winters
Ook bibliotheekdirecteur Erna is door de cursus 23dingen ooit met een blog gestart. Ze blogt onverdroten door, over alles wat haar bezighoudt.
Erna Winters

Astrids Scribbles
De blog van Astrid van Dam, werkzaam in de Bibliotheek Hengelo. Astrid begon haar weblog ooit als het werkboek voor de online cursus 23dingen. Het groeide uit tot een persoonlijke kijk op de (soms) wonderlijke wereld en de mensen om haar heen.
Astrid Scribbles