Thema - Boekenweek 2018

Van zaterdag 10 maart tot en met zondag 18 maart is het weer Boekenweek! Het thema is dit jaar 'Natuur'. Dit dossier zal komende weken geregeld worden aangevuld.

Speciale Boekenweekuitzending met Griet Op de Beeck vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Een programma gericht op jongeren, maar het is (ongeveer halverwege de uitzending, dus rond 24 minuten) voor iederéén prachtig om te zien hoe scholieren zelf animaties/beelden en muziek hebben gemaakt bij het boek Vele hemels boven de zevende

Vorig jaar beleefden we een uitstekende Boekenweek rond het thema ‘ Verboden Vruchten’ met de zwartgallige Herman Koch en de intellectuele Connie Palmen als centrale auteurs. Dit jaar zijn het geschenk en essay rond het thema ‘Natuur’ van een heel andere aard. Jan Terlouw schreef het essay en de Vlaamse Griet Op de Beeck had de eer het Boekenweekgeschenk te mogen schrijven.  

#VerliefdopGriet
Nu is Griet Op de Beeck een vrij nieuwe schrijfster op het Nederlandse literaire toneel. De Vlaamse auteur debuteerde in 2013 met Vele hemels boven de zevende. Het werd onmiddellijk een succes, dat nog overtroffen werd door het succes van haar tweede roman Kom hier dat ik u kus dat een jaar later verscheen. Allebei emotioneel intense boeken.  Op de Beecks ster rees snel en ze werd dankzij haar charisma en aangenaam Vlaamse tongval een graag geziene gast in talkshows. Ze stal het hart van half Nederland met haar ontwapende en open optreden als Zomergast in de zomer van 2016. Na afloop was #VerliefdopGriet een veelgebruikte hashtag.

Kritiek
Maar zoals dat gaat met plotseling goed verkopende, populaire auteurs: ze vangt ook veel wind. Als ze september 2017 in De Wereld Draait Door vertelt jarenlang misbruikt te zijn door haar vader - maar dat ze dat jarenlang verdrongen had - zijn de meningen en oordelen niet van de lucht. Van steunbetuiging tot keiharde kritiek. In ieder geval wordt het lastiger om haar werk nog los te zien van de persoon en haar persoonlijke leven. Andersom vindt Griet Op de Beeck blijkbaar ook dat haar lezers op de hoogte moeten zijn van haar trauma. Onbevooroordeeld haar boeken lezen is er in ieder geval nauwelijks bij. Opvallend is dat vooral (veel) vrouwelijke lezers fan zijn van haar werk, terwijl een groep van vooral mannen niets van haar werk moet hebben.

Literatuur
Ze roept nogal wat op dus, de Boekenweekschrijver van dit jaar. Zelf noemt ze zich ‘een snotneus in de wereld van de letteren’ en dat is ze ook wel een beetje: het Boekenweekgeschenk is pas haar vijfde fictiewerk. Aan de andere kant: haar verkoopaantallen zijn niet kinderachtig- honderdduizenden exemplaren van haar boeken werden verkocht, aantallen waar de meeste schrijvers alleen maar van kunnen dromen. Maar dat maakt haar boeken volgens literaire critici nog geen Literatuur. Zoals Henk van Straten in zijn eerlijke verkneukel-column Gifpijl uitdrukte “Dit is goede literatuur en dit niet. En dit hier, deze auteur die honderdduizenden boeken verkoopt, is het níét.”

Gezellig
In de Boekenweekuitzending van – alweer - De Wereld Draait Door vermeed Matthijs van Nieuwkerk – die zich team CPNB noemde - juist zorgvuldig een negatief oordeel over het laatste werk van Op de Beeck, alleen het centrale thema in haar werk “ Je hebt je leven in eigen hand” (of eigenlijk, “ u” natuurlijk vanwege het vousvoyeren van de Belgen) dat ook weer in dit boek opduikt werd even aangestipt. Verder was het een gezellig gesprek over boeken, schrijven en literatuur in het algemeen.

Toon
Met Griet Op de Beeck lijkt het niet moeilijk een warm gesprek te voeren. Want als iets aan haar Nederlanders lijkt aan te spreken is het haar gebrek aan ironie en cynisme. Iets wat ze deelt met Jan Terlouw, wat zo mogelijk de liefste man van heel Nederland is. Dat bleek al in het zomergesprekken van de Volkskrant met Annabel Nanninga, waar hij zo redelijk, mild en beschaafd bleef. Eigenlijk waren zijn inhoudelijke standpunten niet eens zo heel anders dan die van Nanninga, maar de toon is een wereld van verschil.

Beschaving
En dat is wat deze Boekenweekauteurs ons dan ook brengen: géén hoogkwalitatieve literatuur. Maar wel zachtheid, vriendelijkheid, echtheid en beschaving. Vooral Terlouw ontroerde mij onverwacht enorm. Misschien niet eens vanwege zijn tekst, maar zoals sommige mensen dat hebben bij Griet Op de Beeck- vanwege de persoon. Dat je 86 bent en je vrouw verliest, maar toch nog kan genieten van de geboorte van een lammetje, het opengaan van een madeliefje. Dat je decennia in de politiek zit en toch nog je optimisme en idealen kan behouden. Het confronteerde me met mijn eigen veilige pantser van sarcastische humor. Dus tijdens deze Boekenweek laat ik de Natuur denk ik maar even voor wat zij is - en laaf ik me aan de beschaving.

Zaterdag begint de Boekenweek die duurt tot en met zondag 18 maart. Iedereen die dan een boek koopt - van minimaal van €12,50 -  krijgt het Boekenweekgeschenk cadeau. Het Boekenweekessay bij het thema Natuur zal voor € 3,50 in de boekwinkel te koop zijn.

Tekst: Sophie Ham

Het Boekenweekessay Natuurlijk van natuurkundige, politicus en terecht zeer gevierd (jeugd)auteur Jan Terlouw (1931) is een fijnzinnig pleidooi voor duurzaamheid. Na lezing word je er nog meer bewust van dat het echt tijd wordt om zuiniger met de aardkloot om te gaan springen. Als het al niet bijna te laat is. De economische mens is weerbarstig en heeft geen langetermijn-gen.

Het na-ons-de-zondvloed-denken is helaas gemeengoed in de tijd waarin de nadruk wordt gelegd op ‘ontplooiing van het individu tot het uiterste’, waarin oog voor de wereld om ons heen, voor de samenleving, ook voor de dialoog tussen mens en natuur, een lage prioriteit heeft, waarin de leegte in de mens met steeds meer hebbedingetjes, steeds meer producten gevuld schijnt te moeten worden. (Op mijn conto dit.)

Terlouw blaast niet hoog van de toren, springt niet meer vurig op de barricaden. Hij is in dit essay geen activist maar een oprecht liefhebber van alles wat groeit en ons telkens weer boeit. Juist die benadering, die kalme, wijze toon zorgt ervoor dat de boodschap beklijft. Het is de reflectie van een man die een rijk leven heeft gehad en die dat vooral ook generaties na ons gunt. Daardoor is Natuurlijk werkelijk een boek voor alle leeftijden. De verwondering van Terlouw is oprecht. Het is een ‘lief’ essay, daarmee beslist niet bedoelend dat het sentimenteel is. De ontroering start bij de opdracht. Terlouws memoreert zijn creatieve en liefdevolle vrouw Alexandra, die een halve eeuw met maximale toewijding zijn teksten van deskundig en constructief commentaar heeft voorzien. Als laatste dit essay. Zij is op 23 augustus gestorven.

Terlouw is opgegroeid in een boerendorp op de Veluwe. Als kleuter dacht hij dat wanneer het stormde de bomen woedend op elkaar waren. Niet veel later wist hij wel beter, maar ergens in zijn hart sluimert die eerste gedachte nog steeds. Een voorbeeld van de schrijftechnische, poëtische kwaliteit van het geschrift, naast de pamfletwaarde. Het moge duidelijk zijn dat het essay niet bedoeld is als afschrift van de kennis over de natuur van de schrijver. Hij gebruikt voorbeelden om het wonder aan te tonen, stelt zich op als bepleiter, als verdediger. De gevaren die hij schetst zijn reëel. Nergens heeft de tekst het karakter van de allesweter met het belerende vingertje. Terlouw presenteert zijn stelling subtiel, als een gentleman. Nee, het heeft niets met politieke voorzichtigheid te maken. Hij is duidelijk genoeg.

‘De essentie van het menszijn is moraal. Dat was het nieuwe, dat maakt dat nieuwe organisme uniek. En ook al weten we dat mensen vreselijke dingen doen, de betekenis van het woord menselijk is toch in morele zin in de eerste plaats zachtzinnig, met mededogen.’ Het is de vraag of een wereld die drijft op commercie, die economische groei als enige oplossing voor problematiek predikt, die halsstarrig vasthoudt aan fossiele brandstoffen, dat op tijd inziet. Mededogen ook met de natuur, een andere meer duurzame samenlevingsvorm. Liefde voor de natuur wordt bepaald door het karakter van een persoon, van een samenleving.

Terlouw weet wel degelijk dat hij veel te danken heeft, ook aan zijn lezers. Hij is de bevoorrechte bezitter van enkele hectares weidegrond. Mooie observaties van eigen bodem. ‘En zo is de natuur altijd aanwezig, als vriend, als vijand, als bron van inspiratie.’ De natuur kan ongelooflijk wreed zijn, maar is uiterst efficiënt. Maar tegen de efficiëntie van bijvoorbeeld de fabrieksmatige overbevissing kan geen populatie tegenop. De moderne mens heeft over het algemeen de neiging om weg te kijken, maar de cijfers aangaande de uitstoot van CO2 liegen niet. In Nederland is de biodiversiteit nog maar vijftien procent van pakweg een eeuw geleden. Tijd om terug te schakelen naar de eerste versnelling. Terlouw roept op tot een partnerschap met de natuur. Hopelijk is hij niet een roepende in de woestijn. Een woestijn die nakende is wanneer klimaatontkenners als Trump hun oliezinnen doorzetten. Leve de zonne-energie!

Tekst: Guus Bauer

Afgelopen vrijdag werd de 83ste Boekenweek traditiegetrouw geopend tijdens het Boekenbal. Week het Bal vorig jaar nog uit naar Paradiso, dit jaar werd hét Feest voor het Boek “gewoon” weer gevierd in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Het Boekenbal kent een aantal vaste ingrediënten: een voorprogramma dat niet unaniem enthousiast ontvangen wordt, gasten die een mengeling zijn van schrijvers, BN-ers en mensen uit het boekenvak, eindeloos netwerken en rondjes lopen door de gangen, hallen en balkons, dansen op een overvolle theatervloer en gedoe met muntjes om drank te kunnen kopen (dit jaar: 1,5 munt voor een glas wijn). Nou ja en vroeger dan Harry Mulisch die resideerde op een trap. Die positie is nu al enkele jaren vacant.

Uitnodigingsbeleid
Alle ingrediënten waren ook dit jaar aanwezig. De loper was niet rood, maar blauw vanwege het klimaat. De muntjes van vorig jaar konden niet meer gebruikt worden (geel en vierkant i.p.v. blauw en rond). De versiering was wat karig - wat werd goedgemaakt door de bloembollen in de goody bag. Maar het was een Boekenbal zoals het hoort – het enige dat ontbrak was een relletje van tevoren over het uitnodigingsbeleid (zo waren vorig jaar een aantal schrijvers van Das Mag aanvankelijk niet uitgenodigd omdat hun uitgeverij niet aangesloten is bij de uitgeversbond GAU)

Dat blijft natuurlijk wel een dingetje, dat uitnodigingsbeleid. Het meest mysterieuze van het hele Boekenbal: wie mogen er komen? En waarom? De kritiek luidt meestal dat het bal te elitair is en dat er vooral relaties van uitgeverijen en BN-ers rondlopen en te weinig ‘echte’ auteurs. Maar ja, heel veel meer dan 1200 mensen passen er niet in de Stadsschouwburg. En in de Grote Zaal is de absolute max volgens Wikipedia 900 plaatsen (waarvan je dan vanaf 150 plaatsen niets kan zien, dus die zijn voor de mindere goden).

Cijfers
En hoe oneerlijk het misschien ook voelt, het is eigenlijk toch wel logisch dat niet iedere schrijver die een boek schrijft automatisch een kaartje krijgt. Jaarlijks verschijnen er nog altijd zo’n 35.000 papieren boeken, waarvan zeker de helft bij officiële uitgeverijen. Zelfs als je alleen maar de literaire non-fictie en romans zou meetellen kom je al tegen de 2000 boeken uit. Dat is dus al teveel voor de schouwburg: en je hebt nog geen dichter, verhalenschrijver of gevestigde auteur die even twee jaar geen boek schreef meegerekend. Selectie is dus strikt noodzakelijk.

Als je dan ook nog eens een aantal medewerkers van de ruim 750 Boekhandels, 150 bibliotheken en 4000 uitgevers wil uitnodigen wordt het helemaal krap. En dat wil je wel. Want schrijvers zijn heel leuk, maar niet automatisch extravert en gezellig. En je wil wel óók extraverte en gezellige mensen op je feest- anders komt de stemming er niet in. Uitgevers, boekhandelaren – en jawel óók bibliothecarissen – hebben de genetische afwijking dat ze graag praten met andere mensen over boeken en die heb je dus in grote hoeveelheden nodig, als smeermiddel tussen een grote groep collega’s die elkaar nauwelijks kennen, want laten we wel wezen: schrijven is best een eenzaam beroep.

Elite
Dus ja, het Boekenbal is een elitair feestje – culturele elite dat dan weer wel, want rijk zijn de meesten niet - met allemaal mensen uit het boekenvak. Het is dus eigenlijk een soort van bedrijfsborrel. Maar dan een heel geslaagde, waar dankzij de wet van de schaarste iedereen graag heen wil (o was het boek zelf maar net zo gewild!). Een branchefeestje waar zelfs de pers bij aanwezig mag zijn. En anders dan bij de meeste bedrijfsborrels ook wíl zijn. Want schrijvers spreken nu eenmaal tot de verbeelding.


Tekst: Sophie Ham
   

Het thema van de Boekenweek dit jaar is natuur. Een heerlijk breed onderwerp, dat zowel kan slaan op alles dat groeit en bloeit als op ‘de aard van het beestje’- de menselijke natuur. Deze Boekenweek kunnen dus zowel alle literaire boeken die gaan over klimaat, natuurverschijnselen en diertjes op de presentatietafel van bibliotheek en boekhandel áls alle boeken over de mens en zijn driften, talenten en neigingen.

Natureingang
Maar het meest kwalificeren zich boeken die beide facetten in zich hebben. En ook dat zijn er eigenlijk heel veel. Al eeuwen weten de meeste schrijvers dat een goede Natureingang juist de innerlijke perikelen van de personages tot uitdrukking brengt. Kabbelende beekjes of woest stromende rivieren, uitgestrekte weidevlaktes of ondoordringbare bossen. Niets vertelt ons beter hoe het met de gemoederen gesteld is dan de manier waarop wij het landschap ervaren. Een leuk oud voorbeeld waarin de lezer op het verkeerde been gezet wordt is te vinden in Van den vos Reynaerde : in plaats van de vrolijke vredigheid waar de groene loofbomen in de korte Natureingang op lijken te wijzen, volgen onrecht, verkrachting en moord.

Zon en maan
Eeuwen later, in 1900, komen we die Natureingang nog steeds veelvuldig tegen. Heel bekend is het begin van De stille kracht van Louis Couperus: “De volle maan, tragisch dien avond, was reeds vroeg, nog in den laatsten dagschemer opgerezen als een immense, bloedroze bol, vlamde als een zonsondergang laag achter de tamarindeboomen der Lange Laan en steeg, langzaam zich louterende van hare tragische tint, in een vagen hemel op.” Maar ook een heel recent boek als De consequenties van Niña Weijers uit 2014 begint met een dergelijke natuurbeschrijving: “Op de dag dat Minnie Panis voor de derde keer uit haar eigen leven verdween stond de zon laag en de maan hoog aan de hemel. […] De lucht werd grijs en vochtig, en ze leek niet zachter maar harder en leger.”

Paringsdrang
Sommige schrijvers gaan verder dan symbolische natuurbeschrijvingen. Uit de werken van bijvoorbeeld Maarten ’t Hart en Jan Wolkers en Jan Siebelink spreekt een enorme fascinatie en liefde voor alle schepselen der natuur. Boeken van Wolkers hebben dan ook veelzeggende titels als De doodshoofdvlinder en Gifsla (en refereren daarmee niet alleen aan beestjes en planten, maar ook aan het onvermijdelijke einde, zie hierover ook de biografie van Onno Blom die afgelopen najaar verscheen: Het litteken van de dood). Vanwege Wolkers’ grote liefde voor de natuur werd in 2013 zijn naam verbonden aan de prijs voor het beste natuurboek. Maar Wolkers staat natuurlijk niet alleen bekend om zijn liefde voor slootdieren, als geen ander schreef hij indringend over de menselijke natuur, en dan met name de paringsdrang.

Elzenkatjes, ligusterhagen en roerdompen
Schrijver Maarten ’t Hart is van huis en bioloog en zijn liefde voor flora en fauna bleek natuurlijk ook uit de televisieserie Maartens Moestuin waarin hij heel aanstekelijk zijn verse oogst besprak. In zijn literaire werken is er vooral een speciale rol weggelegd voor vogels. Een vlucht regenwulpen en de De ortolaan, het Boekenweekgeschenk uit 1984, zijn de bekendste wel heel sprekende voorbeelden. De hoofdpersonen in ‘t Harts boeken hebben dan ook altijd oog voor een kokmeeuw, een roerdomp of desnoods een Poelsnipstraat in hun naaste omgeving. Ook voor de flora is aandacht: ligusterhagen en elzentakken blijven niet onopgemerkt, maar collega-schrijver Jan Siebelink is toch echt de meester in het exact benoemen van planten en bloemen, bij voorkeur bij hun Latijnse naam. Calceolaria, agapanthus, primula en Roomse krodde tieren welig. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag kwam er een prachtig door hem zelf geïllustreerd boek uit waarin alle bloemen uit Knielen op een bed violen en De buurjongen (en nog veel meer) prachtig in beeld komen.

Lege landschappen
Andere boeken die alles te maken hebben met het thema natuur zijn werken waarin het (lege) landschap een heel belangrijke rol speelt, zoals het onherbergzame Lapland waar de zon 's-zomers niet ondergaat in Nooit meer slapen van W.F. Hermans, het boerse veenweidegebied in Boven is het stil van Gerbrand Bakker de wrede zee in De zee, een spiegel van Joseph Conrad en heel recent de Italiaanse Alpen in de bestseller De acht bergen van Paolo Cognetti.

Natuurlijk het klimaat
Maar hét meest actuele thema nu is natuurlijk de klimaatverandering. Daar verschijnen echter – met als zeer positieve uitzondering Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman - bijzonder weinig romans over sinds het klassieke kinderboek Koning van Katoren van Jan Terlouw uit 1972. Het is dan ook volkomen terecht dat de 86-jarige auteur dit jaar het Boekenweekessay mocht schrijven. Natuurlijk is een lief, verstandig essay van een man met een redelijke, milde natuur.

Tekst: Sophie Ham/Literatuurplein