Thema - Leesclubs

Nederland kent enorm veel leesclubs, van klein tot groot, van fysiek tot digitaal, van af en toe tot maandelijks. Wij maakten een bescheiden selectie.

De Leesclub van Alles
Maandelijks organiseert De Leesclub van Alles in zowel Utrecht als Rotterdam een avond waarbij een bepaald boek centraal wordt gesteld. Bij deze avond is er een gast aanwezig die gespecialiseerd is op het onderwerp van het boek. Met hem of haar wordt gepraat over het boek en de achterliggende thema’s. Vervolgens is er een pauze en daarna is er ruimte voor een groepsdiscussie over het boek.
Meer informatie: De Leesclub van Alles.

Leesclub Le Monde
Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat met die auteur, met een vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso (Amsterdam) besproken wordt. Leesclub Le Monde gaat op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.
Meer informatie: Leesclub Le Monde.

Schwob
Schwob gaat op zoek naar must-reads uit de twintigste eeuw die niet iedereen kent: vergeten klassiekers, cultboeken, en tips van insiders uit alle hoeken van de wereld. Kortom: boeken die zo goed zijn, dat je ze niet wilt wegleggen. Denk aan de Reve van Hongarije, de Haasse van Italië, de Salinger van Scandinavië, de Kerouac van Polen. Daarvoor vragen wij mensen overal op de wereld naar hun favoriete boeken, naar de boeken die hun kijk op de wereld hebben veranderd. En die titels dragen we dan bij Nederlandse uitgevers aan.
Tijdens de leesclubmiddagen van Schwob wordt een in overleg gekozen boek besproken onder begeleiding van een literair criticus of schrijver. En dit telkens op unieke locaties. Achteraf wordt de literaire middag feestelijk afgesloten met een borrel. Daar kan nagepraat worden met de deelnemers van de andere leesclubs uit jouw stad, de literaire ambassadeurs of andere nieuwsgierigen!
Meer informatie: Schwob.

Startjouwleesclub
De organisatie van de Libris Literatuur Prijs heeft begin februari 2019 www.startjouwleesclub.nl gelanceerd, om nog meer mensen te interesseren voor de gekozen boeken en enthousiasmeren om die te gaan lezen. Lezers die zich opgeven op de site maken kans op prijzen door een leesclub van minimaal twee personen te vormen rond één van de boeken. Onder de prijzen: het bijwonen van de prijsuitreiking tijdens het besloten galadiner, met een overnachting in het Amstel Hotel in Amsterdam, een bezoek van een startjouwleesclub-ambassadeur en natuurlijk boeken.
Meer informatie: Startjouwleesclub.

Senia
Senia is de landelijk overkoepelende organisatie van zo’n 1.300 leesclubs en muziek-luisterclubs. De kennis die aan de basis ligt van de selectie van boeken en muziek, en de samenstelling van discussiewijzers, wordt geleverd door vrijwilligers/deskundigen in werkgroepen. Zo wordt de selectie van de boekenlijst geschiedenis gedaan door historici, de lijst filosofie door filosofen etc. De meeste leeswijzers worden ook binnen deze werkgroepen gemaakt.
Meer informatie: Senia.

Hebban Leesclub
Hebban is een digitaal platform voor en door lezers. Er worden maandelijks verschillende leesclubs georganiseerd, in een groot aantal genres. Om deel te nemen heb je wel een account nodig bij Hebban.
Meer informatie: Hebban.

Informeer ook eens bij uw lokale bibliotheek of boekhandel naar hun leesclubs.