Thema - Literaire excursies - Fietsen in de herfst

De herfst is in aantocht, vaak met prachtig weer. Nog snel een mooie fietstocht maken en tegelijkertijd genieten van poëzie of fijne verhalen, dat kan, en wel in verschillende delen van ons land. U hoeft er niet eens ver voor van huis, zie het overzicht hieronder.

NOORD

Piet Paaltjens route
Piet Paaltjens was dominee in Foudgum en Raard, twee piepkleine dorpjes in het noorden van Friesland, ergens tussen Dokkum en Holwerd. Gelukkig lag Foudgum niet zo ver van Leeuwarden, althans in toenmalige ogen (ruim 20 km!). Naar eigen zeggen wandelde de dichter/dominee er iedere zondag na de dienst naartoe, weer of geen weer, om bij zijn ouders op bezoek te gaan.
Wat Piet Paaltjens te voet deed, nl. lopen naar Leeuwarden, doen wij nu liever per fiets. Op routeyou is een beschrijving te vinden van een fietstocht van Foudgum naar Leeuwarden. De tocht volgt min of meer de wandelroute van Piet Paaltjens.
Foto rechts: Piet Paaltjenspastorie
Zie ook: Foudgum.

Jorwerd
Bij de verschijning in 1996 van Geert Maks boek Hoe God verdween uit Jorwerd is dit dorp voorgoed op de kaart gezet. Hoe aardig kan het dus zijn om er eens een kijkje te nemen. Deze fietstocht van 21 km start en eindigt in het dorpje Jorwerd en laat u ook een aantal fraaie dorpen in de omgeving zien.
Zie ook: Jorwerd.

MIDDEN

Vechtdalverhalen
In het Overijsselse Vechtdal is rond de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg een netwerk met 30 'verhalenpalen' aangelegd waar in totaal 60 verhalen over vroeger tijden te horen zijn. Ze gaan over de directe omgeving, bijvoorbeeld over de (bijna) overstroming in Dalfsen, het klooster bij Sibculo en de smokkelaars bij Vilsterborg. Met behulp van een pedaal brengt u het vertelde verhaal letterlijk tot leven. Iedere verhalenpaal heeft een verhaal voor volwassenen en een verhaal speciaal voor kinderen. De verhalenpunten bevinden zich aan het Fietsknooppuntennetwerk en zijn te herkennen aan de roze Vechtanjer. Een overzicht vindt u in de website Vechtdal Overijssel - alle tijd.
Zie ook: Dalfsen.

Verhalenbankjesroute
In de gemeente Oude IJsselstreek (ten zuidoosten van Doetinchem) is op basis van het Fietsknooppuntennetwerk een Verhalenbankjesroute uitgezet. De route heeft de vorm van een klaverblad, met een noordelijke, zuidelijke, oostelijke en westelijke lus (afstanden 30 tot 50 km). Aan elke lus zijn 5 tot 11 bijzondere verhalen verbonden, die u op een rustig plekje (bankjes!) kunt beluisteren. De routes voeren over eeuwenoude handelswegen, maar ook over recentelijk aangelegde kerkenpaden, door vele natuurgebieden en uiteraard langs de Oude IJssel. In de website Verhalenbankjes leest u bij elk van de windrichtingen een inleiding bij deze verhalen. Ook kunt u daar de mp3 bestanden downloaden voor uw eigen speler of de teksten afdrukken als PDF.
Zie ook: Varsseveld.

De Sagenjager
Ook meer westelijk, in het Noord-Hollandse Waterland, ritselt het van de verhalen en sagen. Met behulp van de Sagenjager-website kunt u uw fietstochten en wandelingen een extra dimensie geven door regelmatig zo’n verhaal te lezen of te beluisteren. Heksen, tovenaars, spoken en watermonsters: ze komen allemaal voorbij. De site is tegelijkertijd een routeplanner. U kunt bestaande routes volgen, of kiezen voor een kaart waarmee u zelf een route samenstelt.
Zie ook: Broek in Waterland.

ZUID

De wereld van A.F.Th. van der Heijden
In het Zuiden kunnen liefhebbers van De tandeloze tijd hun hart ophalen tijdens een fietstocht langs plekken die een rol spelen in deze serie boeken van A.F.Th. van der Heijden. De route van ongeveer 30 km volgt bestaande fietsknooppunten. Hij start in Geldrop, het dorp waar de schrijver in 1951 geboren werd.
Zie ook: Geldrop.

Fietsen langs gedichten
Niet ver daarvandaan, in Valkenswaard, kan men een fietstocht maken van zo'n 45 km langs gedichten van Frans Hoppenbrouwers, jarenlang de stadsdichter van Valkenswaard. Een selectie uit zijn werk is vereeuwigd op fraaie tafeltjes, op of vlak bij de plek waar ze over gaan. Samen vormen zij de fietsroute die je voert langs de mooiste plekjes van de gemeente. De route kan uiteraard naar believen worden ingekort. Kaart en routebeschrijving zijn gratis te verkrijgen bij VVV Valkenswaard. Ook kunt u de route downloaden: Beleef het gedicht.
Zie ook: Valkenswaard.

Sint Servaas route
In Maastricht kunt u per fiets op zoek gaan naar de Sint Servaaslegende, zoals beschreven in Het Leven van Sint Servaas van Heinric van Veldeke, een van de oudste werken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis, geschreven tussen 1170 en 1185.
De fietsroute gaat via een aantal fietsknooppunten langs plekken in Maastricht die vernoemd zijn naar Sint Servaas, zoals de Servaasbrug en de Basiliek van Sint Servaas. Ook neemt de route een klein stukje van de omgeving mee.
Zie ook: Maastricht.

Ergens anders op pad?
Kijk voor meer literaire uitstapjes in Nederland en het buitenland onder de menuknop Thema’s > Excursies. De literaire excursies zijn daar alfabetisch per plaats beschreven.

Tekst: 11-09-2017, redactie Literaire excursies

**************************************

Terug naar het Thema