Thema - Literaire excursies - Poëzie op straat

Het was fijn, die mooie zomer! We trokken erop uit, naar buiten, wandelen, fietsen, begeleid door poëzie of mooie verhalen.
Nu komt de tijd van de stedentrips. Of u nu kiest voor een grote stad, of een kleine stad, vaak komt u ook daar gedichten tegen: op de grond, op paaltjes, op muren en schuttingen. En altijd is er wel een routebeschrijving te vinden waarmee u een poëtische wandeling kunt maken.
Voor de grote steden is dat een serie boeken onder redactie van Coen Peppelenbos, uitgegeven door uitgeverij Kleine Uil: Poëtisch Utrecht (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Groningen); een wandeling in gedichten. Verschillende dichters schreven op verzoek bij een plek in de betreffende stad een nieuw gedicht. Een verrassende route leidt u dan langs bekende en onbekende plekken in die steden. Deze poëtische wandelboeken zijn al wat ouder, maar nog wel tweedehands te koop.
De kleinere steden laten zich ook niet onbetuigd. We hebben er een aantal verzameld, verspreid over het land:

Den Bosch
De gedichten op de Bossche gevels zijn met uw smartphone in de hand wat makkelijker te vinden. Ze noemen het daar 'meeneempoëzie', keurig aangegeven op een kaartje in de website Groeten uit Den Bosch.
Zie ook: Den Bosch.

Gorinchem
Aan de hand van zevenendertig gedichten aan de gevels, in de bestrating en in de openbare ruimte kunt u een wandeling maken door deze fraaie oude vestingstad. De route neemt zo'n 2 à 3 uur in beslag. Hij wordt ondersteund door een website waar men ook in gesproken vorm kan kennismaken met de gedichten, en bovendien de nodige achtergrondinformatie kan vinden. Bij de Poëzieroute Gorinchem hoort ook een handig routeboekje dat u langs alle gedichten leidt. Het is op veel plekken in de stad verkrijgbaar (zie Gorinchem).

Harderwijk
In het rustige Harderwijk is het goed wandelen langs de Apollo Poëzieroute (voor wat toelichting zie dit filmpje. De juiste locaties en wat meer informatie, ook over de achtergrond van de dichters vindt u op Google Maps.
Zie ook: Harderwijk.

Heerlen
Wie de website Literair Heerlen opent stuit al meteen op twee wandelroutes, samengesteld door geboren Heerlenaren. De eerste is de gedichtenroute van Manuel Kneepkens, de Rotterdamse politicus die Heerlen beschouwt als het museum van zijn jeugd en er een aantal gedichten over schreef. De tweede wandeling is met name leuk voor lezers van Het nijlpaard ellende, het boek van Harrie Geelen, dat min of meer is opgehangen aan zijn jeugd in Heerlen.
Zie ook: Heerlen.

Leeuwarden
In Leeuwarden ligt de poëzie op straat. U kunt er letterlijk lopen over gedichten, maar ons advies zou zijn: lees ze eerst! De route staat beschreven in het boek Poëzie op straat, Poëzieroute Leeuwarden, voor 7,50 te koop bij de plaatselijke boekhandels en de VVV. U kunt ook gebruik maken van de website poezieroute.nl. Hier kan men ook een kaart downloaden, plus een lijst van deelnemende dichters.
Zie ook: Leeuwarden.

Leiden
Leiden was de eerste stad met 'muurgedichten'. In 1992 begon Stichting TEGEN-BEELD de stad te verfraaien met gedichten uit ruim dertig landen. Ze werden in hun oorspronkelijke taal en in een sierlijk handschrift aangebracht op diverse kale, lege muren in Leiden. Nu is het een unieke verzameling van uiteindelijk 101 gedichten. De website Muurgedichten biedt veel achtergrondinformatie, plus de vertalingen. Men kan er ook een beschrijving downloaden van een wandeling langs deze gedichten.
Zie ook: Leiden.

Lisse
Het leuke van Lisse is, dat de gedichten die er in het trottoir te vinden zijn, zijn gegroepeerd rond de trots van de regio. Men vindt er dus een Tulproute, de Hyacintroute en de Narcisroute! In de website Kunstwacht is hierover meer te vinden.
Zie ook: Lisse.

Maastricht
Bij elk van de vijf toegangswegen van het Maastrichtse Jekerpark is een gedicht in Belgische hardsteen geplaatst. De dichters zijn Pierre Kemp, Frans Budé, Wiel Kusters, Hans van de Waarsenburg en de winnaar van een poëzieprijsvraag Erik Solvanger. Het park rondlopen kost een uurtje.
Zie ook: Maastricht.

Middelburg
In Middelburg noemt men ze Sprekende Gevels! In deze stad heeft men gekozen voor een passend thema, nl.'Zee en Land'. Voor een overzicht van de gedichten en hun locaties kan men terecht op de website van Zeeland geboekt.
Zie ook: Middelburg.

Naarden
Naarden is al zo mooi, en dan maken de gevelgedichten een bezoek aan deze oude vestingstad nog waardevoller. In de website van de Vereniging Vestingstad vindt u alle locaties en dichters op een rij.
Zie ook: Naarden.

Oss
In Oss zijn de gedichten te vinden op diverse locaties in het centrum. Ze zijn geschreven door dichters waarvan enkele een relatie met de stad Oss hebben. De wandeling is beschreven in een folder (zie hier voor een pdf-download) en is ook op Routeyou te vinden.
Zie ook: Oss.

Tilburg
Hier en daar in Tilburg zijn zogenaamde ‘Plekgedichten’ te vinden. Het begon met het gedicht Mussenmanieren op een muur naast de Hervormde kerk in de Heuvelstraat. Inmiddels zijn er verschillende nieuwe gedichten of spreuken geplaatst, vaak op verrassende plaatsen. De website On Site Poetry wijst u (deels) de weg, evenals de website van Cubra.
Zie ook: Tilburg.

Venray
Hier vindt u de gedichten door een wandeling te maken langs ruim twintig kunstwerken in hartje Venray. Die zijn gebundeld in een boekje Te voet langs kunst, waarin u per kunstwerk een toepasselijk gedicht aantreft, een foto en wat informatie over de kunstenaar. Het boekje kost 2,50 en is te koop bij Boekhandel Roojboek, Schoolstraat 36, en bij de VVV, Monseigneur Goumansplein 1.
Zie ook: Venray.

Ergens anders op pad?
Kijk voor meer literaire uitstapjes in Nederland en het buitenland onder de menuknop Thema’s > Excursies. De literaire excursies zijn daar alfabetisch per plaats beschreven.

Tekst: 18-10-2017, redactie Literaire excursies

**************************************

Terug naar het Thema