Thema - Literaire excursies - Zeeland

De zomervakanties zijn begonnen! Wie in Nederland blijft, zal misschien voor Zeeland kiezen, immers: zon, zee en duinen, en vaak mooier weer dan in de rest van het land. Ook zijn er leuke interessante steden, die niet te groot zijn voor een excursiedag en bovendien het nodige te bieden hebben voor de lezers onder ons, oud en jong!
Hieronder hebben we wat Zeeuwse suggesties uit ons eigen Literatuurplein verzameld.

Middelburg
Zo kun je in Middelburg een wandeling maken langs de 'sprekende gevels', blinde muren die verfraaid zijn met gedichten. Voor een overzicht van de gedichten en hun locaties: Zeeland geboekt en een plattegrondje van de wandeling.

Kapelle
In Kapelle, de geboorteplaats van Annie M.G. Schmidt, is in één van de nieuwe wijken een Annie M.G. Schmidt-speelpark aangelegd. Er staan 10 toestellen: schommels, bankjes en glijbanen, die allemaal iets te maken hebben met de personages uit haar boeken, zoals Takkie uit Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet of Dikkertje Dap. Het speelpark is te vinden tussen de Biezelingseweg en de Annie M.G. Schmidtsingel.

Vlissingen
Nog tot 24 september 2017 kun je in de Scheldezaal van het muZEEum in Vlissingen een prachtige tentoonstelling bekijken over het werk van kinderboekenauteur en schilder Wim Hofman. Wim groeide op in Vlissingen, net na de Tweede Wereldoorlog. Hij zag hoe de stad door bommen was verwoest. Hij zag ook altijd hoe het water kwam en ging.
In het muZEEum is tevens de wandelgids Langs Uncle Beach te koop. Met deze gids maak je een wandeling langs plaatsen van herinnering. Historisch beeldmateriaal, anekdotes en gedichten van Wim Hofman brengen het Vlissingen van de Tweede Wereldoorlog weer tot leven.

Middelburg én Vlissingen
Wie wel houdt van spannende verhalen en een beetje griezelen kan terecht bij de schrijvers Jan J.B. Kuipers en Jan Jacobs. Zij organiseren wandelingen door successievelijk Middelburg en Vlissingen. Ze laten je daar kennismaken met Sinister Zeeland. De wandelingen zijn meestal 's avonds en duren zo’n anderhalf uur. Foto links: Vlissingen.

Walcheren
Je kunt ook op eigen gelegenheid gaan wandelen of fietsen. Daarvoor kun je gebruik maken van het speurwerk van Kees van Rijswijk. Hij stelde een wandel- en fietsgids samen die je voert langs ongeveer 60 Walcherse locaties die in romans, verhalen en gedichten een plekje hebben gevonden. Deze literaire locaties zijn over vier hoofdstukken verdeeld: 'Middelburg', 'Van Veere naar Domburg', 'Van Westkapelle naar Biggekerke' en 'Vlissingen'. Ze bevatten bijzonderheden over auteurs en locaties en citaten van fragmenten van teksten waarin de besproken locaties aan de orde komen.

Rest van Zeeland
Liefhebbers van het werk van Hans Warren, een schrijver die bijna zijn hele leven woonde tussen Wester- en Oosterschelde, kunnen veel plezier hebben van het boek van Ronny Boogaart en Eric de Rooij: Hart van mijn land ik ben terug. Daarin beschrijven zij een drietal literaire wandelingen door het Zeeland van Hans Warren, in en rond Borsele, Goes en Middelburg. Routekaarten staan op de binnenzijde van de omslag.

Meer Zeeuwse literaire uitjes
Borsele - Breskens - Brouwershaven - Goes - Hulst - Kapelle - Middelburg - Vlissingen - Zierikzee.

Ergens anders op pad?
Kijk voor meer literaire uitstapjes in Nederland en het buitenland onder de menuknop Thema’s > Excursies. De literaire excursies zijn daar alfabetisch per plaats beschreven.

Tekst: 12-07-2017, redactie Literaire excursies

**************************************

Terug naar het Thema