De schrijver verbergt iets... Wat? Documentaire over Heinrich Böll (Radio en televisie)
07-08-2015 van 22:25 tot 23:10 uur
Locatie:
NPO Cultura [digitaal themakanaal]
- Internet
http://www.cultura.nl
Organisatie:
KRO
Beschrijving:
De documentaire De schrijver verbergt iets... Wat? uit 1965 gaat over schrijver Heinrich Böll. In het programma schetst Adriaan Morriën leven en werk van Böll en heeft de laatste 15 minuten een vraaggesprek met hem. In In 1972 ontving Heinrich Böll de Nobelprijs voor Literatuur. In 1985 is hij overleden.

Geboren in 1917 had Heinrich Böll de juiste leeftijd om zich aan te sluiten bij de Hitlerjugend, maar heeft die verleiding weten te weerstaan, bijna een subversieve daad. De agressie van de nazi's, de boekverbrandingen: ze hebben een blijvende invloed gehad op zijn werk en leven.

In zijn romans neemt Böll vaak de kleinburgerlijke moraal op de hak, die van het gezin en de kerk. Dit instituut moest het vooral ontgelden, vanwege het gebrek aan moed zich teweer te stellen tegen de nazi's. Misbruik van macht is ook een thema dat als een rode draad door zijn oeuvre loopt. Heinrich Böll debuteerde in 1949 met De trein had geen vertraging, een anti-oorlogsroman, deels gebaseerd op zijn tijd als soldaat in het Duitse leger, over een soldaat die als kanonnenvoer per trein wordt afgevoerd richting het Oostfront.

Heinrich Böll was lang hét gezicht van het na-oorlogse anti-nazistische Duitsland. In 1972 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.Heinrich Böll heeft zich altijd ingezet voor de literatuur en het vrije woord. Jarenlang was hij voorzitter van PEN, de internationale organisatie van en voor schrijvers.

Delen
Koppelingen
Personen