Een Bijbel (Tentoonstellingen)
22-11-2015 - 27-02-2016
Locatie:
Literair Museum
Bampslaan 35
B-3500 Hasselt (België)
http://www.literairmuseum.be/
Organisatie:
Villa Verbeelding
Bampslaan 35
Hasselt (B)
Beschrijving:
Rébecca Dautremer maakte samen met auteur Philippe Lechermeier een nieuwe, eigenzinnige versie van de Bijbel die ook voor niet-gelovigen heerlijk om te lezen is. In haar typische stijl toverde topillustrator Rébecca Dautremer een Adam, Eva en Mozes uit haar penseel zoals je ze nooit eerder zag: dromerig, boordevol details, met prachtige kleuren en vooral adem- benemend mooi.

‘Een Bijbel is niet hetzelfde als De Bijbel’, zegt auteur Philippe Lechermeier in zijn woord vooraf op Een Bijbel. Hij ziet de bijbelverhalen als fundament van onze samenleving, als gemeengoed, voor gelovigen en niet-gelovigen, en dus vrij ter beschikking. Het zijn verhalen die voor iedereen betekenis hebben en opnieuw en opnieuw verteld kunnen worden. Deze mythische verhalen zijn nodig om ons te helpen ontsleutelen hoe mensen met elkaar omgaan en wat ze bij elkaar aanrichten. Bij elke hervertelling krijgen de verhalen andere klemtonen, andere vertelvormen of andere belevingen. Afhankelijk van de verteller, maar in dit geval zeker ook van de illustrator.

Hoe Lechermeier en Dautremer dat doen, kun je lezen en bekijken in dit enorme koffietafelboek dat vorig jaar uitgegeven is bij Davidsfonds. Een kanjer van 400 grote pagina’s om af en toe eens ter hand te nemen, want geen enkele Bijbel lees je in één ruk.

De originele illustraties van Rébecca Dautremer zie je in deze tentoonstelling.

Meer informatie: Literair Museum.
Delen
Koppelingen