Leestips
Verliefd in Griekenland
Wilma Hollander
Gedurende juli en augustus tippen we op Literatuurplein mooie vakantie-boeken. Deze boeken kun je lezen via de VakantieBieb. Vandaag ruim 500 pagina's feel good van Wilma Hollander; Verliefd in Griekenland. Deze dubbelroman bevat de eerder verschenen romans Harteloos en Verscheurd verlangen.
In Harteloos wordt Vivian verliefd op een man die door een traumatische gebeurtenis in zijn verleden voor het leven is getekend. Haar liefde geeft hem hoop op een nieuwe toekomst.
In Verscheurd verlangen woont Andrea na haar scheiding alleen in een eenvoudig Grieks bergdorpje. Als ze voor een familieaangelegenheid een paar dagen naar Nederland gaat, ontmoet ze in het vliegtuig een wereldberoemde bestseller-auteur en wordt ze weer verliefd.
Zomervacht
Jaap Robben
Gedurende juli en augustus tippen we op Literatuurplein mooie vakantie-boeken. Deze boeken kun je lezen via de VakantieBieb. Vandaag als derde een boek van Jaap Robben, zijn tweede roman voor volwassenen; Zomervacht.
De 13-jarige Brian woont met zijn vader in een caravan. Gedurende een maand zullen ze die beperkte ruimte moeten delen met Brians broer, de verstandelijk en fysiek beperkte Lucien. Brian draait op voor de verzorging van Lucien.
Weet ik veel
Mirjam Oldenhave
Gedurende juli en augustus tippen we op Literatuurplein fijne vakantie-boeken. Deze boeken kun je lezen via de VakantieBieb. Vandaag als tweede tip een boek van Mirjam Oldenhave, die vooral bekend is door haar kinderboeken. Maar Mirjam is ook pleegmoeder van de negenjarige Esi, die oorspronkelijk uit Ghana komt. Esi is een leuk, maar ook eigenwijs meisje, dat een plek moet vinden bij haar nieuwe ouders.
Mirjam heeft hierover een makkelijk leesbaar boek geschreven, dat een inkijkje geeft in het leven van pleegouders.
Ciao Sicilia
Marelle Boersma
Gedurende juli en augustus tippen we op Literatuurplein fijne vakantie-boeken. Deze boeken kun je lezen via de VakantieBieb. Vandaag als eerste een thriller met een vleugje romantiek.
Anne is getrouwd met Benny en heeft het niet makkelijk met hem. Ze begint een nieuw leven op Sicilië, in de hoop dat ze daar niet gevonden wordt.
De Arabier van de toekomst
Riad Sattouf
Voor de zomer weer een graphic novel: De Arabier van de toekomst, een vierdelige, autobiografische serie over de kindertijd van de maker Riad Sattouf. Het eerste deel verscheen in het Nederlands vertaald in 2015, vorig jaar kwam de vertaling van het laatste deel uit.
Sattouf schetst middels kleurrijke, simpele maar zeer doeltreffende tekeningen het Midden-Oosten van de jaren tachtig, en geeft de lezer zo een kritisch en komisch inkijkje in de culturele achtergrond van de conflicten van vandaag.
Grote dieven kleine dieven
Albert Cossery
De Eyptische schrijver Albert Cossery, bijgenaamd ‘De Voltaire van de Nijl’, heeft een klein maar interessant oeuvre. Grote dieven kleine dieven gaat over een straatdief in Caïro, die min of meer per ongeluk in het bezit komt van een compromitterende, en daardoor mogelijk waardevolle brief.
Cossery beschrijft de onderkant van de maatschappij met veel sympathie, poëtisch en humoristisch, en stelt dat de echte boeven hoger op de sociale ladder verkeren. Ongelijkheid en onrechtvaardigheid zijn de belangrijke thema's.
De goede zoon
Rob van Essen
Van Essen schetst in De goede zoon een verontrustend toekomstbeeld, met verregaande digitalisering van onze samenleving, variërend van zelfrijdende auto’s en hotel- en zorgrobo’s tot het direct beïnvloeden van het menselijk geheugen. Een bijzonder, gelaagd boek met veel thema’s.
Maandag 6 mei werd bekend dat Rob van Essen de Libris Literatuur Prijs heeft gewonnen voor De goede zoon.
Malterfoske
Lammert Voos
Deze keer een bijzonder fraai uitgegeven novelle met zeven verhalen over evenzoveel generaties Groningse armoedzaaiers. Laat je niet misleiden door het omslag, het oogt als een kinderboek, maar dat is het geenszins. Alle ellende die mensen aan de onderkant van de samenleving kan overkomen, verzameld in iets meer dan 60 pagina’s. Prachtig geschreven verhalen met een autobiografisch tintje. Als je het uit hebt, heb je het gevoel een enorm dikke pil te hebben gelezen, zoveel is er gebeurd en beschreven, in zo weinig, maar zo mooie woorden.
De experimenten
Marion Pauw
Charlie gaat een weekend op haar stiefmoeder Alma passen, die oud en broos is. Saillant detail: de twee hebben elkaar vijftig jaar lang niet gezien of gesproken. Gedurende het weekend vertelt Alma voor het eerst over haar oorlogsverleden in Blok 10 van Auschwitz. De plek waar gruwelijke medische experimenten werden uitgevoerd op voornamelijk vrouwen. Is haar verhaal voldoende uitleg voor Charlie om te kunnen vergeven? Marion Pauw beschrijft de emoties van vooral Charlie heel mooi, ze blijkt net zo goed slachtoffer van Blok 10.
Er is geen daar daar
Tommy Orange
In dit boek maak je kennis met twaalf native Americans die naar een grote powwow gaan. Je leest onder meer over hun geschiedenis en onderlinge connecties. Maar ook over de problematiek waar ze mee worstelen. Werkloosheid, armoede, discriminatie, het daaruit vaak voortvloeiende alcohol- en drugsmisbruik, waardoor er nog meer uitsluiting van de maatschappij volgt en zo verder en zo verder. De vicieuze cirkel, die tegelijkertijd een neerwaartse spiraal is, valt bijna niet te doorbreken. De powwow moet fijn samenzijn worden, waarbij tradities worden geëerd. Maar het verloopt allemaal anders dan verwacht.
Een weergaloos debuut!
Mevrouw mijn moeder
Yvonne Keuls
We zitten middenin de Boekenweek met het thema De moeder, de vrouw. Vandaag de laatste Boekenweek-leestip: Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. De novelle verscheen oorspronkelijk in 1999 maar is speciaal voor deze Boekenweek opnieuw uitgegeven. Met veel liefde en humor laat Keuls ons kennismaken met haar moeder, een koppige, fantasierijke vrouw die de mooiste verhalen vertelde over Indonesië, waar ze vandaan kwam.
Blindganger
Michael Ondaatje
Over tien dagen gaat de Boekenweek van start. Eerder tipten we al twee titels naar aanleiding van het thema De moeder, de vrouw. Vandaag de derde leestip: Blindganger van Michael Ondaatje, een mooi geschreven verhaal over een moeder die vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog haar twee kinderen achterlaat onder de hoede van een onderhuurder. Waarom deed ze dat? Nathaniel vertelt over de periode vlak nadat zijn moeder is vertrokken en over zijn zoektocht twintig jaar later, naar haar en haar beweegredenen.
Dorst
Esther Gerritsen
Zaterdag 23 maart gaat de Boekenweek van start. Twee weken geleden tipten we de eerste titel naar aanleiding van het thema De moeder, de vrouw. Vandaag de tweede tip, geschreven door een vrouw; Dorst van Esther Gerritsen. Het verscheen in 2012, maar is voor de komende Boekenweek opnieuw uitgegeven. Dorst gaat over Coco die intrekt bij haar moeder Elisabeth, die ernstig ziek is. Het wordt een zware tijd, niet alleen omdat Elisabeth niet lang meer te leven heeft, maar ook omdat de vrouwen niet meer aan elkaar gewend zijn.
Dit is mijn moeder
Tommy Wieringa
Over vier weken gaat de Boekenweek van start, met het omstreden thema De moeder, de vrouw, naar het gedicht van Martinus Nijhoff. Over moeders wordt veel geschreven, een van de meest recent verschenen titels is Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa. Een klein boekje, gevuld met korte verhaaltjes over Wieringa’s moeder, een markante vrouw die vier jaar geleden overleed.
Daarmee is Dit is mijn moeder niet alleen een aanloop naar de Boekenweek, maar het past ook mooi bij de Week van het Korte Verhaal, die 14 februari van start gaat.
Mijn jaar van rust en kalmte
Ottessa Moshfegh
Een jonge kunsthistorica vindt dat ze een jaar rust en ontspanning nodig heeft om haar leven weer op orde te krijgen en grijpt naar de verdovende middelen. Op het oog heeft ze alles: ze is knap, goed opgeleid en met de erfenis van haar overleden ouders kon ze een mooi appartement in New York kopen. Toch is ze niet gelukkig. Mijn jaar van rust en kalmte is enerzijds een verontrustend zwartgallig en somber boek over de ledigheid van het bestaan, maar is tegelijk doorspekt van subtiele humoristische observaties over de Amerikaanse kunstwereld en de maatschappij. Bijzonder en scherp.
Twee mensen samen
Knud Sønderby
In de jaren dertig van de vorige eeuw worden, in Kopenhagen, Kaj en Kirsten verliefd. Door het klassenverschil tussen die twee is een relatie bij voorbaat al gedoemd te mislukken, soms is de liefde niet zo makkelijk. Knud Sønderby vertelt hun verhaal, in een heldere schrijfstijl, duidelijk en mooi.
Kleine brandjes overal
Celeste Ng
Shaker Heights is een minutieus geplande woongemeenschap in Cleveland. Alles lijkt er perfect; van de infrastructuur van het stadje tot de levens van de inwoners. Zo ook voor de familie van Elena Richardson. Tot ze een nieuwe huurster krijgen, kunstenares en alleenstaande moeder Mia Warren. Na een vervelend voorval tussen Mia en Caroline, een vriendin van Elena, gaat Elena graven in het verleden van Mia. Deze zoektocht wordt een obsessie.
Een intrigerend boek dat zich vlot laat lezen.
Verhalen uit de binnenstad
Shaun Tan
Een voor de kerstvakantie uitermate geschikt boek met een verzameling van 25 surrealistische, korte verhalen over dieren. Ze zijn geïntegreerd in een stedelijke omgeving, en leven zij aan zij met mensen. Meestal gaat dat goed, is het niks bijzonders, maar soms wringt het. Niet alleen goed beschreven, maar ook prachtig geïllustreerd door de Australiër Shaun Tan, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award. Om met Jürgen Peeters te spreken: 'Dat is wat grote literatuur, zowel in woord als beeld, vermag.'
In de schemer fluit de merel
Linda Olsson
Een verhaal over drie eenzame mensen, met als enige gemene deler het gebouw waar ze in wonen. Op en dag wordt een postpakketje verkeerd bezorgd en komen ze ongewild met elkaar in contact. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen het drietal.
Het boek is toegankelijk geschreven, en de drie hoofdpersonages, Elisabeth, Elias en Otto, worden goed uitgewerkt. Je krijgt antwoord op de vraag waarom ze eenzaam zijn en waarom ze terughoudend zijn in het aangaan van nieuwe relaties.
Hotel du Lac
Anita Brookner
In 1984 won Anita Brookner de Man Booker Prize voor Hotel du Lac. De literaire wereld was geschokt, het boek werd afgedaan als een ‘vrouwenromannetje’. Maar dat is een belediging, het is een klassieker; een goed geschreven, tijdloze roman. Het gaat over een schrijfster die een poosje verblijft in een hotel aan het Meer van Geneve. Ze overdenkt haar leven tot dan toe. Hoe is het verlopen en moet ze het roer drastisch omgooien of juist niet?