Leestips
Twee mensen samen
Knud Sønderby
In de jaren dertig van de vorige eeuw worden, in Kopenhagen, Kaj en Kirsten verliefd. Door het klassenverschil tussen die twee is een relatie bij voorbaat al gedoemd te mislukken, soms is de liefde niet zo makkelijk. Knud Sønderby vertelt hun verhaal, in een heldere schrijfstijl, geen wollige taal of moeilijke woorden, maar wel duidelijk en mooi.
Kleine brandjes overal
Celeste Ng
Shaker Heights is een minutieus geplande woongemeenschap in Cleveland. Alles lijkt er perfect; van de infrastructuur van het stadje tot de levens van de inwoners. Zo ook voor de familie van Elena Richardson. Tot ze een nieuwe huurster krijgen, kunstenares en alleenstaande moeder Mia Warren. Na een vervelend voorval tussen Mia en Caroline, een vriendin van Elena, gaat Elena graven in het verleden van Mia. Deze zoektocht wordt een obsessie.
Een intrigerend boek dat zich vlot laat lezen.
Verhalen uit de binnenstad
Shaun Tan
Een voor de kerstvakantie uitermate geschikt boek met een verzameling van 25 surrealistische, korte verhalen over dieren. Ze zijn geïntegreerd in een stedelijke omgeving, en leven zij aan zij met mensen. Meestal gaat dat goed, is het niks bijzonders, maar soms wringt het. Niet alleen goed beschreven, maar ook prachtig geïllustreerd door de Australiër Shaun Tan, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award. Om met Jürgen Peeters te spreken: 'Dat is wat grote literatuur, zowel in woord als beeld, vermag.'
In de schemer fluit de merel
Linda Olsson
Een verhaal over drie eenzame mensen, met als enige gemene deler het gebouw waar ze in wonen. Op en dag wordt een postpakketje verkeerd bezorgd en komen ze ongewild met elkaar in contact. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen het drietal.
Het boek is toegankelijk geschreven, en de drie hoofdpersonages, Elisabeth, Elias en Otto, worden goed uitgewerkt. Je krijgt antwoord op de vraag waarom ze eenzaam zijn en waarom ze terughoudend zijn in het aangaan van nieuwe relaties.
Hotel du Lac
Anita Brookner
In 1984 won Anita Brookner de Man Booker Prize voor Hotel du Lac. De literaire wereld was geschokt, het boek werd afgedaan als een ‘vrouwenromannetje’. Maar dat is een belediging, het is een klassieker; een goed geschreven, tijdloze roman. Het gaat over een schrijfster die een poosje verblijft in een hotel aan het Meer van Geneve. Ze overdenkt haar leven tot dan toe. Hoe is het verlopen en moet ze het roer drastisch omgooien of juist niet?
Bella
Joost Vandecasteele
Deze keer een bijzondere leestip, namelijk een scifi graphic novel van de Vlaamse schrijver, theatermaker en standup comedian Joost Vandecasteele. Hij noemt het zelf een 'roman in beelden'. Het gaat over het meisje Bella. Ze is geboren net na het Tijdperk van de Grote Twijfel en dwaalt over de evenaar.
Het bij tijd en wijle absurdistische verhaal wordt perfect ondersteund door de prachtige, grootramige illustraties van Jeroen Los.
Moeders van anderen
Mirthe van Doornik
In het debuut van Mirthe van Doornik komen de zussen Kine en Nico om de beurt aan het woord. Ze vertellen over verschillende periodes in hun leven, van 1997 tot 2014, waarin ze worstelen met de alcoholverslaving van hun moeder. Van jongs af aan worden ze aan hun lot overgelaten en dragen ze de verantwoordelijkheid voor elkaar, het huishouden en in zekere zin voor hun moeder. Ze onderscheiden niet één, maar drie moeders.
Een zeer schrijnend onderwerp, dat je soms bewuster naar de mensen om je heen laat kijken. Klopt het beeld wel?
Amerikanen lopen niet
Arjen van Veelen
Arjen van Veelen woonde met zijn vrouw een tijdje in St. Louis, Missouri, in het hart van Amerika. Hij schreef er dit boek, waarmee hij een helder beeld geeft van dit 'steenrijke derdewereldland'; leeggelopen dorpen en stadjes, werkeloosheid, bittere armoede, uitzichtloosheid, wijdverbreid racisme, ongelijkheid... Maar toch ook optimisme, vrolijkheid, gedrevenheid en saamhorigheid.
Fijn geschreven in heldere taal, makkelijk leesbaar. Kortom: aanrader!
De acht bergen
Paolo Cognetti
Als Pietro elf jaar is, gaat hij voor het eerst met zijn ouders op vakantie naar een dorpje in de bergen. Hij raakt bevriend met de even oude Bruno die daar woont. Ook als hij ouder is, keert Pietro steeds weer terug naar zijn vriend Bruno en de bergen, ze vormen de rode draad in zijn leven.
Een verhaal over de vriendschap tussen twee mannen, maar ook over de natuur. Over de manier van leven in de bergen, het weer, het lopen en klimmen, maar vooral ook de sfeer. Paolo Cognetti beschrijft het allemaal erg mooi.
Vissen voor de keizer
Didier Decoin
Deze roman speelt zich af in Japan, gedurende de Heianperiode, ruim 1000 jaar geleden. De Heianperiode geldt als het hoogtepunt van het Japanse keizerlijke hof, gevestigd in de toenmalige hoofdstad Heian-kyo (nu Kioto).
Als Miyuki weduwe wordt, neemt ze de nog onvolbrachte taak van haar man op zich; ze brengt de door hem gevangen karpers naar de hoofdstad, waar ze zullen worden uitgezet in de keizerlijke hofvijvers. Het is een reis vol gevaren en Miyuki moet meer dan eens op haar intuïtie en vindingrijkheid vertrouwen.
Naast de avonturen die Miyuki beleeft, is ze natuurlijk in de rouw, wat mooie filosofische bespiegelingen oplevert.
Reisverslag van een kat
Hiro Arikawa
Satoru neemt zijn kat Nana mee op een roadtrip. Nana begrijpt er niets van, waarom gaan ze eigenlijk op pad? Gedurende de reis wordt duidelijk wat het doel is.
Het leven van Satoru wordt belicht en zijn liefde voor Nana verklaard. Reisverslag van een kat is een makkelijk leesbaar en bijzonder mooi geschreven verhaal, over vriendschap en trouw.
Volgens The Sunday Mirror ‘hoef je geen kattenliefhebber te zijn om van deze roman te houden.’
La Superba
Ilja Leonard Pfeijffer
Tijdens deze eeuwigdurende zomer krijgt ‘vakantielezen’ een heel nieuwe dimensie. Loom sla je de bladzijden om, terwijl de ventilator zachtjes zoemt. Of als je geluk hebt, de krekels rustig tsjilpen. Voor wie het nog niet las: La Superba is een fantasierijk, geestig en exotisch boek. Een ode aan een eeuwenoude Italiaanse havenstad, een parabel over immigratie en het perfecte boek voor deze temperaturen, al is het maar vanwege Pfeijffers heerlijk overdadige beschrijving van de Genuese hitte.
De verdwijning van Josef Mengele
Olivier Guez
Een fascinerende roman over het voortvluchtige bestaan van de gevreesde oorlogsmisdadiger, 'Engels des doods', Josef Mengele. Een combinatie van uiterst secuur speurwerk en geweldig inlevingsvermogen.
Dagelijks werk
Renate Dorrestein
Wat een ongelooflijk stoer en dapper mens, Renate Dorrestein. En wat een prachtig cadeau aan de lezer dat ze – met het einde van haar leven in zicht - zo’n mooi boek heeft gemaakt waarin ze aan de hand van een zorgvuldige selectie teksten (columns, brieven, toespraken, artikelen) van de laatste 45 jaar terugkijkt op haar schrijversbestaan. Een rijk, veelzijdig leven. Het is afschuwelijk dat dit waarschijnlijk echt haar laatste boek is. Het is, net als de schrijfster, grappig, slim origineel en scherp. En het is ook zo verdrietig, want was het mooi geweest als ze ook had kunnen schrijven over de ouderdom.
De avond is ongemak
Marieke Lucas Rijneveld
Een verhaal dat je bij de strot grijpt. Een gruwelijk en sfeervol verhaal in beeldende taal over een christelijk, boerengezin in rouw. Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de tienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies.
De heilige Rita
Tommy Wieringa
"Meesterlijk" schreef NRC, "Grootse roman die knettert van ambitie" kopte De Volkskrant en ook Trouw was meer dan lovend over de "ode aan het Twentse land". Zelf gaan lezen dus, deze prachtig geschreven roman die zowel de persoonlijke relatie tussen vader en zoon, de problematiek van een krimpregio als het meer abstracte thema van geworteld zijn subliem behandelt.
Spiegel spiegel schouder
Dorthe Nors
Vrouwen die pas op latere leeftijd hun rijbewijs halen zijn wat sneu. Dat is de 40 jarige vertaalster Sonja ook wel een beetje. Maar Sonja is vooral ook intelligent, grappig en in haar onbeholpen eenzaamheid ontwapenend en ontroerend. Prachtig geschreven novelle die terecht de shortlist van de Man Booker International Prize haalde.
Duizend-en-een nachtmerries
Rodaan Al Galidi
De bundel Duizend-en-een nachtmerries is veel minder angstaanjagend dan de titel doet vermoeden, maar is wél een surrealistische spiegel. Met verwondering en humor vertelt de schrijver over onalledaagse, vervreemdende situaties, bijzondere ontmoetingen en aparte mensen. En over “ gewone” Nederlanders, die misschien nog wel veel vreemder zijn.
De pelikaan
Martin Michael Driessen
Twee mannen in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in Joegoslavië houden elkaar in een greep van wederzijdse chantage. Krachtige tragikomedie gesitueerd in laat-communistisch Joegoslavië.