Leestips
Malterfoske
Lammert Voos
Deze keer een bijzonder fraai uitgegeven novelle met zeven verhalen over evenzoveel generaties Groningse armoedzaaiers. Laat je niet misleiden door het omslag, het oogt als een kinderboek, maar dat is het geenszins. Alle ellende die mensen aan de onderkant van de samenleving kan overkomen, verzameld in iets meer dan 60 pagina’s. Prachtig geschreven verhalen met een autobiografisch tintje. Als je het uit hebt, heb je het gevoel een enorm dikke pil te hebben gelezen, zoveel is er gebeurd en beschreven, in zo weinig, maar zo mooie woorden.
De experimenten
Marion Pauw
Charlie gaat een weekend op haar stiefmoeder Alma passen, die oud en broos is. Saillant detail: de twee hebben elkaar vijftig jaar lang niet gezien of gesproken. Gedurende het weekend vertelt Alma voor het eerst over haar oorlogsverleden in Blok 10 van Auschwitz. De plek waar gruwelijke medische experimenten werden uitgevoerd op voornamelijk vrouwen. Is haar verhaal voldoende uitleg voor Charlie om te kunnen vergeven? Marion Pauw beschrijft de emoties van vooral Charlie heel mooi, ze blijkt net zo goed slachtoffer van Blok 10.
Er is geen daar daar
Tommy Orange
In dit boek maak je kennis met twaalf native Americans die naar een grote powwow gaan. Je leest onder meer over hun geschiedenis en onderlinge connecties. Maar ook over de problematiek waar ze mee worstelen. Werkloosheid, armoede, discriminatie, het daaruit vaak voortvloeiende alcohol- en drugsmisbruik, waardoor er nog meer uitsluiting van de maatschappij volgt en zo verder en zo verder. De vicieuze cirkel, die tegelijkertijd een neerwaartse spiraal is, valt bijna niet te doorbreken. De powwow moet fijn samenzijn worden, waarbij tradities worden geëerd. Maar het verloopt allemaal anders dan verwacht.
Een weergaloos debuut!
Mevrouw mijn moeder
Yvonne Keuls
We zitten middenin de Boekenweek met het thema De moeder, de vrouw. Vandaag de laatste Boekenweek-leestip: Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. De novelle verscheen oorspronkelijk in 1999 maar is speciaal voor deze Boekenweek opnieuw uitgegeven. Met veel liefde en humor laat Keuls ons kennismaken met haar moeder, een koppige, fantasierijke vrouw die de mooiste verhalen vertelde over Indonesië, waar ze vandaan kwam.
Blindganger
Michael Ondaatje
Over tien dagen gaat de Boekenweek van start. Eerder tipten we al twee titels naar aanleiding van het thema De moeder, de vrouw. Vandaag de derde leestip: Blindganger van Michael Ondaatje, een mooi geschreven verhaal over een moeder die vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog haar twee kinderen achterlaat onder de hoede van een onderhuurder. Waarom deed ze dat? Nathaniel vertelt over de periode vlak nadat zijn moeder is vertrokken en over zijn zoektocht twintig jaar later, naar haar en haar beweegredenen.
Dorst
Esther Gerritsen
Zaterdag 23 maart gaat de Boekenweek van start. Twee weken geleden tipten we de eerste titel naar aanleiding van het thema De moeder, de vrouw. Vandaag de tweede tip, geschreven door een vrouw; Dorst van Esther Gerritsen. Het verscheen in 2012, maar is voor de komende Boekenweek opnieuw uitgegeven. Dorst gaat over Coco die intrekt bij haar moeder Elisabeth, die ernstig ziek is. Het wordt een zware tijd, niet alleen omdat Elisabeth niet lang meer te leven heeft, maar ook omdat de vrouwen niet meer aan elkaar gewend zijn.
Dit is mijn moeder
Tommy Wieringa
Over vier weken gaat de Boekenweek van start, met het omstreden thema De moeder, de vrouw, naar het gedicht van Martinus Nijhoff. Over moeders wordt veel geschreven, een van de meest recent verschenen titels is Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa. Een klein boekje, gevuld met korte verhaaltjes over Wieringa’s moeder, een markante vrouw die vier jaar geleden overleed.
Daarmee is Dit is mijn moeder niet alleen een aanloop naar de Boekenweek, maar het past ook mooi bij de Week van het Korte Verhaal, die 14 februari van start gaat.
Mijn jaar van rust en kalmte
Ottessa Moshfegh
Een jonge kunsthistorica vindt dat ze een jaar rust en ontspanning nodig heeft om haar leven weer op orde te krijgen en grijpt naar de verdovende middelen. Op het oog heeft ze alles: ze is knap, goed opgeleid en met de erfenis van haar overleden ouders kon ze een mooi appartement in New York kopen. Toch is ze niet gelukkig. Mijn jaar van rust en kalmte is enerzijds een verontrustend zwartgallig en somber boek over de ledigheid van het bestaan, maar is tegelijk doorspekt van subtiele humoristische observaties over de Amerikaanse kunstwereld en de maatschappij. Bijzonder en scherp.
Twee mensen samen
Knud Sønderby
In de jaren dertig van de vorige eeuw worden, in Kopenhagen, Kaj en Kirsten verliefd. Door het klassenverschil tussen die twee is een relatie bij voorbaat al gedoemd te mislukken, soms is de liefde niet zo makkelijk. Knud Sønderby vertelt hun verhaal, in een heldere schrijfstijl, duidelijk en mooi.
Kleine brandjes overal
Celeste Ng
Shaker Heights is een minutieus geplande woongemeenschap in Cleveland. Alles lijkt er perfect; van de infrastructuur van het stadje tot de levens van de inwoners. Zo ook voor de familie van Elena Richardson. Tot ze een nieuwe huurster krijgen, kunstenares en alleenstaande moeder Mia Warren. Na een vervelend voorval tussen Mia en Caroline, een vriendin van Elena, gaat Elena graven in het verleden van Mia. Deze zoektocht wordt een obsessie.
Een intrigerend boek dat zich vlot laat lezen.
Verhalen uit de binnenstad
Shaun Tan
Een voor de kerstvakantie uitermate geschikt boek met een verzameling van 25 surrealistische, korte verhalen over dieren. Ze zijn geïntegreerd in een stedelijke omgeving, en leven zij aan zij met mensen. Meestal gaat dat goed, is het niks bijzonders, maar soms wringt het. Niet alleen goed beschreven, maar ook prachtig geïllustreerd door de Australiër Shaun Tan, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award. Om met Jürgen Peeters te spreken: 'Dat is wat grote literatuur, zowel in woord als beeld, vermag.'
In de schemer fluit de merel
Linda Olsson
Een verhaal over drie eenzame mensen, met als enige gemene deler het gebouw waar ze in wonen. Op en dag wordt een postpakketje verkeerd bezorgd en komen ze ongewild met elkaar in contact. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen het drietal.
Het boek is toegankelijk geschreven, en de drie hoofdpersonages, Elisabeth, Elias en Otto, worden goed uitgewerkt. Je krijgt antwoord op de vraag waarom ze eenzaam zijn en waarom ze terughoudend zijn in het aangaan van nieuwe relaties.
Hotel du Lac
Anita Brookner
In 1984 won Anita Brookner de Man Booker Prize voor Hotel du Lac. De literaire wereld was geschokt, het boek werd afgedaan als een ‘vrouwenromannetje’. Maar dat is een belediging, het is een klassieker; een goed geschreven, tijdloze roman. Het gaat over een schrijfster die een poosje verblijft in een hotel aan het Meer van Geneve. Ze overdenkt haar leven tot dan toe. Hoe is het verlopen en moet ze het roer drastisch omgooien of juist niet?
Bella
Joost Vandecasteele
Deze keer een bijzondere leestip, namelijk een scifi graphic novel van de Vlaamse schrijver, theatermaker en standup comedian Joost Vandecasteele. Hij noemt het zelf een 'roman in beelden'. Het gaat over het meisje Bella. Ze is geboren net na het Tijdperk van de Grote Twijfel en dwaalt over de evenaar.
Het bij tijd en wijle absurdistische verhaal wordt perfect ondersteund door de prachtige, grootramige illustraties van Jeroen Los.
Moeders van anderen
Mirthe van Doornik
In het debuut van Mirthe van Doornik komen de zussen Kine en Nico om de beurt aan het woord. Ze vertellen over verschillende periodes in hun leven, van 1997 tot 2014, waarin ze worstelen met de alcoholverslaving van hun moeder. Van jongs af aan worden ze aan hun lot overgelaten en dragen ze de verantwoordelijkheid voor elkaar, het huishouden en in zekere zin voor hun moeder. Ze onderscheiden niet één, maar drie moeders.
Een zeer schrijnend onderwerp, dat je soms bewuster naar de mensen om je heen laat kijken. Klopt het beeld wel?
Amerikanen lopen niet
Arjen van Veelen
Arjen van Veelen woonde met zijn vrouw een tijdje in St. Louis, Missouri, in het hart van Amerika. Hij schreef er dit boek, waarmee hij een helder beeld geeft van dit 'steenrijke derdewereldland'; leeggelopen dorpen en stadjes, werkeloosheid, bittere armoede, uitzichtloosheid, wijdverbreid racisme, ongelijkheid... Maar toch ook optimisme, vrolijkheid, gedrevenheid en saamhorigheid.
Fijn geschreven in heldere taal, makkelijk leesbaar. Kortom: aanrader!
De acht bergen
Paolo Cognetti
Als Pietro elf jaar is, gaat hij voor het eerst met zijn ouders op vakantie naar een dorpje in de bergen. Hij raakt bevriend met de even oude Bruno die daar woont. Ook als hij ouder is, keert Pietro steeds weer terug naar zijn vriend Bruno en de bergen, ze vormen de rode draad in zijn leven.
Een verhaal over de vriendschap tussen twee mannen, maar ook over de natuur. Over de manier van leven in de bergen, het weer, het lopen en klimmen, maar vooral ook de sfeer. Paolo Cognetti beschrijft het allemaal erg mooi.
Vissen voor de keizer
Didier Decoin
Deze roman speelt zich af in Japan, gedurende de Heianperiode, ruim 1000 jaar geleden. De Heianperiode geldt als het hoogtepunt van het Japanse keizerlijke hof, gevestigd in de toenmalige hoofdstad Heian-kyo (nu Kioto).
Als Miyuki weduwe wordt, neemt ze de nog onvolbrachte taak van haar man op zich; ze brengt de door hem gevangen karpers naar de hoofdstad, waar ze zullen worden uitgezet in de keizerlijke hofvijvers. Het is een reis vol gevaren en Miyuki moet meer dan eens op haar intuïtie en vindingrijkheid vertrouwen.
Naast de avonturen die Miyuki beleeft, is ze natuurlijk in de rouw, wat mooie filosofische bespiegelingen oplevert.
Reisverslag van een kat
Hiro Arikawa
Satoru neemt zijn kat Nana mee op een roadtrip. Nana begrijpt er niets van, waarom gaan ze eigenlijk op pad? Gedurende de reis wordt duidelijk wat het doel is.
Het leven van Satoru wordt belicht en zijn liefde voor Nana verklaard. Reisverslag van een kat is een makkelijk leesbaar en bijzonder mooi geschreven verhaal, over vriendschap en trouw.
Volgens The Sunday Mirror ‘hoef je geen kattenliefhebber te zijn om van deze roman te houden.’
La Superba
Ilja Leonard Pfeijffer
Tijdens deze eeuwigdurende zomer krijgt ‘vakantielezen’ een heel nieuwe dimensie. Loom sla je de bladzijden om, terwijl de ventilator zachtjes zoemt. Of als je geluk hebt, de krekels rustig tsjilpen. Voor wie het nog niet las: La Superba is een fantasierijk, geestig en exotisch boek. Een ode aan een eeuwenoude Italiaanse havenstad, een parabel over immigratie en het perfecte boek voor deze temperaturen, al is het maar vanwege Pfeijffers heerlijk overdadige beschrijving van de Genuese hitte.