Zeeuwse Boekenprijs 2003

Ga direct naar

Details:

De jury bestond uit:
Wim van Gelder (voorzitter)
Piet Meeuse
Nelleke Noordervliet
Wilfried Uitterhoeve
Paul van der Velde (secretaris)


Winnaar

 • Annejet van der Zijl - Anna

  Tot slot Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt van Annejet van der Zijl. Het leven van Annie M.G. Schmidt is niet eerder zo volledig in beeld gebracht. In deze bij vlagen meeslepende biografie – de gebiografeerde is daar zeker debet aan – is voor de eerste keer ook haar jeugd in Zeeland uitvoerig beschreven en die heeft wel degelijk invloed uitgeoefend op haar latere leven.

  Dit gezegd zijnde is het moment aangebroken om de prijswinnaar bekend te maken. De licht boosaardige oma van Nederland en de Zeeuwse van de twintigste eeuw zou prachtig op de omslag van de Zeeuws Meisje Kalender gestaan hebben. Nu haar Zeeuwse wortels zijn blootgelegd, klinkt de Zeeuwse toon die zich kenmerkt door ironie, understatement en nuchterheid des te helderder in haar werk door. Dat hebben we te danken aan de knap geschreven en fraai door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar vormgegeven biografie van Annejet van der Zijl, Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt. Aan haar kent de jury de Zeeuwse Boekenprijs 2003 toe.

Genomineerd

 • Pieter Brouwer

  Rapport Pieter Brouwer:
  Pieter Brouwer, auteur van ’t Paeremes. Het boerenwerkmes met besneden heft: twee eeuwen volkskunst in Zeeland woont al lang buiten de provincie en heeft zijn liefde voor het Paeremes in een boek samengepakt. ’t Paeremes is fraai verzorgd. Het is een gedetailleerde studie over het Zeeuwse ‘boerenwerkmes’ dat tot het begin van de vorige eeuw door boeren en hun knechten werd gekoesterd. Het onderwerp is met kennis van zaken beschreven. En na lezing van dit boek zou je zulke juweeltjes graag eens in werkelijkheid bewonderen.

 • Jan J.B. Kuipers

  Rapport Jan J.B. Kuipers:
  Het gelegenheidsboek van Jan. J. B. Kuipers, Maritieme geschiedenis van Zeeland. Water, werk, glorie en avontuur is goed gedocumenteerd en vormgegeven. Het is op de collectie van het Maritiem Museum Zeeland gebaseerd waardoor de indeling van het boek op het eerste gezicht merkwaardig lijkt. Het is zorgvuldig geschreven en zeer informatief

 • Kees Slager - Hier was eens Capelle

  Rapport Kees Slager:
  Een heel andere geschiedenis is die van Kees Slager, Hier was eens Capelle. Reeks ooggetuigen van de 20e eeuw. Dit boek zoomt in op de microkosmos van de ramp en is in de pers vooral bekend geworden door 1835 plus 1, de niet bij de burgerlijke stand aangegeven baby die in de rampnacht verdronk. In deze journalistieke oral history vinden we tussen lange stiltes sobere nuchtere mededelingen over hartverscheurende gebeurtenissen.

 • Hans Verhagen - Eeuwige vlam

  Rapport Hans Verhagen:
  De verzamelde gedichten van Hans Verhagen, bijeengebracht onder de titel Eeuwige Vlam bieden een mooi overzicht van zijn poëzie, die van het begin af aan een eigen spoor heeft gevolgd. Het is poëzie pur sang, die zowel een hang naar het romantische, alsook een ontnuchterende kijk op de wereld verwoordt. Dit verzamelde werk laat de ontwikkeling zien van een dichterschap, dat door de jaren heen hardnekkig blijft proberen alle tegenspraken te verzoenen in een taal die steeds eigener en gedurfder wordt. Eeuwige Vlam staat als een huis naast zijn werk als programmamaker en schilder.

 • Carolijn Visser - Tibetaanse perziken

  Rapport Carolijn Visser:
  Het reisverhaal Tibetaanse perziken van Carolijn Visser is een verslag aan de hand van een intrigerende kaart van Tibet van de achttiende-eeuwse Zeeuwse ontdekkingsreiziger Samuel van de Putte. Het reisverhaal is met veel oog voor de details van het dagelijks leven in een vreemde cultuur geschreven alhoewel de schrijfstijl soms wat vlak is. Al reizende doet Visser een aardige ontdekking. Ze spreekt met een geleerde in New Delhi die de veelgeprezen, uit de boedel van Van de Putte geredde miniaturen, als prullaria van zeer matige kwaliteit geen blik waardig gunt en zo deze schatten die in het Zeeuws Museum terechtkwamen hun plaats in de geschiedenis geeft.

Naar de overzichtspagina

Delen