Paul Bogaert wint Herman de Coninckprijs

Gepubliceerd: 26-01-2010

Met de Slalom soft, zijn vierde bundel, heeft Paul Bogaert de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel gewonnen. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden. Debutant Andy Fierens krijgt de Herman de Coninck Debuutprijs en de daaraan verbonden 1.000 euro voor zijn bundel Grote smerige vlinder. Online koos het publiek overtuigend ‘Mats’ van Roel Richelieu Van Londersele als het beste gedicht. Donderdag, op Gedichtendag, ligt een gratis poster met dit gedicht bij de boekhandel.

Op die dag worden de prijzen uitgereikt tijdens de slotshow van Gedichtendag in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Op het programma staan verder bekroonde podiumpoëzie, nieuwe muziek en optredens van de vijf genomineerde dichters, van de winnaar van de debuutprijs en van Joke van Leeuwen en Peter Holvoet-Hanssen als de af- en aantredende stadsdichter van Antwerpen.

De vakjury, bestaande uit voorzitter Friedl' Lesage (Radio 1) en de leden Elke Brems (KULeuven), Erik de Jong (a.k.a. Spinvis), Greet Op de Beeck (VRT Nieuwsdienst) en Geert Sels (De Standaard), nomineerde naast de Slalom soft ook een twee drie ten dans van Eva Cox, Toegedekt met een liedje van Charles Ducal, Woestijnkunde van Leonard Nolens en Tot zij de wijn is van Roel Richelieu Van Londersele. Na lange beraadslagingen besloot zij de richting van het nieuwe geluid te kiezen.

Uit het juryrapport: ‘Binnen de grenzen van de poëzie is de taal van Paul Bogaert verrassend verhalend. De alledaagse spreektaal jaagt niet op effect, grote gevoelens of krachtige beelden. Ze glijdt voorbij in haar onnadrukkelijkheid... In de Slalom soft wordt gespuwd, gehijgd, geslikt en gewalgd. Je ruikt het zweet, je voelt de jeuk, de poëzie is zoek maar van het gebrek aan poëzie wordt opnieuw poëzie gesmeed.’

De winnaars van de vorige editie waren Peter Verhelst met Nieu we sterrenbeelden (beste bundel), Willem van Zadelhoff met Tijd en landen (beste debuut) en Luuk Gruwez met ‘Moeders’ (beste gedicht).

Bron: persbericht Boek.be