Gouden Ganzenveer 2007 voor Tom Lanoye

Gepubliceerd: 22-01-2007

De Gouden Ganzenveer 2007 is toegekend aan de romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur Tom Lanoye. De Academie De Gouden Ganzenveer lauwert hem vanwege zijn bevlogen schrijverschap, briljante taalvondsten en scherpe satirische pen, waarmee hij zijn opinie en ideeënrijkdom vormgeeft. De uitreiking vindt plaats op donderdag 19 april in hotel The Grand te Amsterdam.

De Vlaming Tom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Tot zijn bekendste prozaboeken behoren de verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje die zijn doorbraak naar het grote publiek betekende, Kartonnen dozen, het verfilmde Alles moet weg en de Monstertrilogie (Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Boze tongen). Zijn meest recente roman Het derde huwelijk staat al maanden in de Vlaamse boekentoptiens.

De bewerking in verzen van acht koningsdrama’s van Shakespeare - Ten Oorlog - maakte ook internationaal furore, evenals Mamma Medea, een bewerking van Euripides die werd opgevoerd in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en Zuid-Afrika. Het toneelstuk Fort Europa (regie Johan Simons) speelde in Oostenrijk, Duitsland en Nederland, en kwam als hoorspel op de Franse radio. Eind 2006 ging zijn meest recente stuk Mefisto for ever (vrij naar Mephisto van Klaus Mann), in regie van Guy Cassiers, in première in Antwerpen.

De Academie kent de Gouden Ganzenveer jaarlijks toe. De vijftien leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Met deze culturele prijs willen ze het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht brengen. Eerdere laureaten zijn: Peter van Straaten (2006), Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Bron: persbericht De Gouden Ganzenveer