Manuscripta met onder meer Iris Koppe

Gepubliceerd: 02-09-2007

Het nieuwe boekenseizoen wordt voor het eerst geopend met een manifestatie die ook toegankelijk is voor het publiek. Vandaag en morgen wordt het aanbod van het najaar gepresenteerd op Manuscripta, door de CPNB georganiseerd in de Westergasfabriek in Amsterdam. Vandaag is deze beurs ook geopend voor het publiek, morgen alleen voor boekverkopers en bibliothecarissen en voor de pers. Meer dan 115 uitgevers tonen hun nieuwe titels. Voor het grootste deel zijn die nog niet verschenen en er dus uiteraard ook niet te koop.

Meer dan honderd schrijvers
Al is Manuscripta geen verkoopbeurs, toch zijn er redenen te over het evenement te bezoeken. Verspreid over zeven podia en drie filmzalen lichten meer dan honderd schrijvers een tipje op van de sluier over hun net verschenen of in het najaar te verschijnen boeken. Zo leest Deborah Moggach voor uit In het duister, Nelleke Noordervliet uit Snijpunt, Arthur Japin uit De overgave, Herman Franke uit Uit het niets, Tomas Lieske uit Dünya en Thomas Verbogt uit Echt iets voor jou? Kader Abdolah gaat in op de vorderingen bij zijn hertaling van de Koran en Arjan Peters interviewt P.F.Thomese over Wladiwostok! en Hans Münstermann over de heruitgave van Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf.

De hele zondag zijn trailers te zien van boekverfilmingen die in het najaar in roulatie gaan, zoals Atonement naar de roman van Ian McEwan, The Kite Runner naar de bestseller van Khaled Hosseini en A Mighty Heart naar het boek van Mariane Pearl. Die laatste film is bovendien integraal te zien in een voorvertoning, net zoals Evening naar de roman van Susan Minot. Ook is er een exclusieve voorvertoning van de 35-delige VPRO-televisieserie In Europa, waarbij schrijver Geert Mak zelf aanwezig is. De dag wordt afgesloten door Youp van ‘t Hek die voorleest uit het in oktober te verschijnen Iedereen is eigenaar van iets.

Kind van gescheiden ouders
Een van de evenementen op Manuscripta vandaag is een gesprek van Kees ’t Hart, schrijver en criticus van De Groene Amsterdammer, met Erik Jan Harmens en Iris Koppe. Van de dichter Harmens verscheen onlangs een eerste roman: Kleine doorschijnende man. Ten huize van De Bezige Bij werd vrijdag, met onder andere een feestrede door Diederik van Vleuten, Rosiri gepresenteerd, het debuut van Koppe. Deze roman is van 1 oktober 2005 tot 1 oktober 2006 als feuilleton verschenen in NRC Handelsblad.

De 18-jarige Rosiri is een kind van gescheiden ouders en daar heeft zij bijna een dagtaak aan, zeker nu Hidde, haar vader, een nieuwe vriendin heeft, de van oorsprong Surinaamse Naomi, die bij hem is komen inwonen. Elke maandag en donderdag brengt Rosiri bij hen door. De rest van de week woont ze bij Caro, haar moeder. Die heeft vrede met de situatie, tot Hidde besluit met Naomi te trouwen. Het idee dat zij alleen overblijft, is meer dan Caro kan verdragen. Het daten op internet heeft nog niet tot resultaat geleid, allicht ook omdat ze zo’n hopeloze digibeet is. Om te allen tijde Rosiri te kunnen raadplegen heeft ze haar zelfs een ‘islamofoontje’ als mobiel gegeven. Rosiri besluit op het bruiloftsfeest eens lekker te gaan detoneren, maar dat kan ze wel aan haar moeder overlaten.

Inlevingsvermogen
Rosiri heeft het zo druk met de hoeksteen te zijn in twee gezinnen dat er geen tijd is voor een serieuze relatie. En toch wordt het hoog tijd om ontmaagd te worden. ‘Het had nu lang genoeg geduurd.’ Dan maar een beroep gedaan op de kalende Ton, bij wie ze regelmatig gaat oppassen. Die veertiger, zoals hij steevast wordt aangeduid, wil wel. Dat daarna zijn leven zal kapseizen, kan hij uiteraard niet vermoeden. Als zielenpoot wint hij het overtuigend van een melancholische vijftiger als Bob Dylan-fanaat Hidde. Rosiri vindt intussen soelaas bij de Surinaamse hiphopper Clint, nota bene een limbo en een neef van Naomi. Veel geluk zal de relatie haar niet brengen.

Rosiri is erg vermakelijk, ook door de manier waarop Iris Koppe de tijdgeest op de hak neemt. Rosiri is bepaald geen losbol, veeleer een tobbertje, een meisje met principes dat in de McDonald’s elke vrijdagavond met haar vriendinnen eindeloos kan bomen over de noodzaak van een revolutie in het suffe Nederland. De personages in deze debuutroman zijn niet louter karikaturaal, integendeel. Op je 22ste met zoveel inlevingsvermogen kunnen schrijven, dat belooft nogal wat.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein (bron: LiTTerair van 2 september 2007)