Twee vrouwen van Harry Mulisch boek van Nederland Leest 2008

Gepubliceerd: 08-01-2008

Het boek Twee vrouwen van Harry Mulisch staat dit jaar centraal in de derde editie van Nederland Leest, die wordt gehouden van 17 oktober tot en met 14 november. Dit maakte de Stichting CPNB, de organisator van Nederland Leest, vandaag bekend. De openbare bibliotheken delen de roman in die periode gratis uit aan hun leden. Die worden daarbij uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over het boek.

Klassieke noodlotsdrama’s
Twee vrouwen was bij verschijnen in 1975 een gedurfde roman. Met wat op het eerste niveau a good read is, droeg Harry Mulisch bij tot de renaissance van de roman. Het is echter ook een liefdesroman waarin de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes zijn verweven en met een bijzondere invalshoek: een driehoeksverhouding rond twee vrouwen en één man. De 35-jarige Laura Tinhuizen, na zeven jaar gescheiden van haar man Alfred, wordt voor het eerst verliefd op een vrouw, de jongere Sylvia. Die heeft al eerder lesbische relaties gehad en trekt bij Laura in. Na een ontmoeting met Alfred bij een toneelstuk (niet toevallig Orpheus’ vriend, waarin Euridice, de geliefde van Orpheus, wordt gespeeld door een man) verandert de verhouding tussen Laura en Sylvia. Als Alfred een wig lijkt te drijven tussen hen en Sylvia zwanger wordt, kan een drama niet uitblijven.

Open raam
Aan het slot van de roman staat Laura bij het open raam van een pension in Avignon, in dubio of ze weerstand zal bieden aan de verlokking van een dood in de diepte. Mulisch laat in het midden of zij springt, in Een vrouw van Marcel Möring heeft zij dat niet gedaan. Het is een van de zes op Mulisch’ werk gebaseerde novellen die collega-schrijvers deze zomer als hommage bij zijn tachtigste verjaardag hebben gepubliceerd. Het speelt een kwarteeuw later als Laura al twintig jaar eigenaresse is van een hotel aan de kust. De in de jaren zeventig in Amsterdam gesitueerde roman van Mulisch, inmiddels vertaald in tien talen, heeft ook anderen geïnspireerd. In 1979 werd hij door regisseur George Sluizer verfilmd met onder anderen de acteurs Bibi Andersson, Kitty Courbois en Anthony Perkins.

Grootste leesbevorderingscampagne
De jaarlijkse campagne Nederland Leest is een initiatief van de CPNB in nauwe samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Philip Freriks is ambassadeur van de campagne. In 2006 stond Dubbelspel van Frank Marinus Arion - met een oplage van 725.000 exemplaren - centraal. In 2007 was dat De gelukkige klas van Theo Thijssen met 975.500 exemplaren. Nederland Leest is daarmee in korte tijd uitgegroeid tot de grootste leesbevorderingcampagne van Nederland.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein