Jo Peters PoëziePrijs voor Edwin Fagel

Gepubliceerd: 19-04-2008

De Jo Peters PoëziePrijs 2008 is vandaag op de Avond van Nieuwe Poëzie te Landgraaf toegekend aan Edwin Fagel voor zijn bundel Uw afwezigheid, een uitgave van Nieuw Amsterdam. De jury, bestaande uit Tsead Bruinja, Marja Pruis, Wim van der Tol en Marjoleine de Vos, maakte een keuze uit zo’n tachtig dichtbundels die in de afgelopen twee jaar zijn verschenen. Uit dat rijke aanbod nomineerde zij vier bundels, waaruit zij ten slotte koos voor Edwin Fagel, ‘vanwege de trefzekere toon die subtiele gemoedsbewegingen niet uit de weg gaat, vanwege zijn inzicht in de werking van poëzie, zijn speelse omgang met de traditie en zijn gedurfde helderheid’. De andere genomineerden waren Micha Hamel met Luchtwortels, Ruth Lasters met Vouwplannen en Esther Naomi Perquin met Servetten halfstok.

De Jo Peters PoëziePrijs, vernoemd naar de in 2001 overleden uitgever van de kleine maar gezaghebbende uitgeverij Herik, is een tweejaarlijkse prijs voor dichters die niet meer dan twee bundels hebben gepubliceerd. Dit jaar is hij voor de vierde maal uitgereikt. Voor de prijswinnaar is een bedrag van 4.000 euro beschikbaar dat wordt uitgekeerd in twee delen. Het eerste deel (1.250 euro) direct, op de Avond van Nieuwe Poëzie. Op die avond wordt de dichter tevens de opdracht verstrekt tot het schrijven van een nieuwe, door de Stichting Jo Peters PoëziePrijs bibliofiel uit te geven bundel.

Bij de uitreiking van het eerste exemplaar daarvan, ongeveer een jaar na de prijsuitreiking, ontvangt de winnaar het tweede deel van de prijs (2.750 euro). De eerdere winnaars waren Alfred Schaffer (2002), Hagar Peeters (2004) en Jan Willem Anker (2006).

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein