Dichter en vertaler Rein Bloem overleden

Gepubliceerd: 22-07-2008

Anders dan Bertus Aafjes die een voetreis naar Rome maakte, ondernam de dichter Rein Bloem een pelgrimstocht naar de eeuwige stad per auto. Dat bood hem de mogelijkheid tot uitstapjes naar middeleeuwse stadjes met Romaanse kerken en andere kunstwerken. Hij schreef over zijn reis een reeks artikelen in Trouw die in 1998 werden gebundeld in De weg der wonderen : pelgrims tussen Pavia en Rome, geen reisgids maar een persoonlijk relaas, gelardeerd met citaten uit het werk van dichters.

Die tocht kwam al aan bod in de zeventien gedichten van de titelcyclus in De troost van de pelgrim (1997), zijn vijfde dichtbundel. De 28 gedichten in de andere cyclus, ‘Federico Mompou / 1893-1987 / leven en werken’, zijn gewijd aan het leven en de Música Callada (de zwijgende muziek) van deze Catalaanse componist (1893-1987). Als dichter had Bloem 31 jaar eerder gedebuteerd met Overschrijven, een bundel waarin hij aan bestaande teksten een eigen interpretatie gaf. In Part en deel (1977) bundelde hij een selectie uit zijn eerdere bundels, aangevuld met later werk.

Rein Bloem werd in 1932 geboren in Amsterdam. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam als docent aan de leraren- en de MO-opleiding. Hij was medewerker van literaire tijdschriften als Merlijn en Raster en verzorgde de poëziekritiek in weekbladen als Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Een aantal columns uit dat laatste weekblad bracht hij in 1989 samen in Zulke scheuten, zulke tronk : tweeënvijftig sprongen in poëzie, reflecties in dichtvorm op het werk van binnen- en buitenlandse dichters.

Zijn bundel Van de aarde (1982) bevat naast eigen werk vertalingen uit de poëzie van Pierre Reverdy. Ook als vertaler heeft Bloem zijn sporen verdiend. Zijn bibliografie vermeldt onder meer vertalingen als De leien van het dak van Reverdy, Dubliners van James Joyce, Een blauwdruk van de zee van Wallace Stevens en Ketterpaus & Cie. en De vermoorde dichter van Guillaume Apollinaire. Als filmer maakte hij onder meer de documentaire De zee in een fles (1990).

Afgelopen zondag is hij, 76 jaar oud, overleden in zijn woonplaats Amsterdam, zo maakte zijn familie gisteren bekend. Hij was al geruime tijd ziek.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein