Schrijver boek over de camorra met de dood bedreigd

Gepubliceerd: 14-10-2008

Een anus in zee waarvan de sluitspieren zich uiterst pijnlijk verwijden. Deze typering geeft de journalist Roberto Saviano aan de zee-engte die leidt naar de haven van Napels. Die haven is voor Chinese producten de poort naar Europa. Al wemelt het er van de Chinese handelaars, toch zijn Napels en omgeving nog in het bezit van het Systeem, zoals de camorra wordt genoemd. Saviano infiltreerde in het circuit en geeft in Gomorra, vorig jaar in vertaling verschenen bij Rothschild & Bach en inmiddels al drie keer herdrukt, een bloedstollend beeld van de meedogenloze manier waarop de camorra de stad en haar bewoners en de wijde omgeving eromheen in haar macht houdt.

Saviano bracht zoveel geheimen aan het licht dat hij al snel moest onderduiken. Sinds oktober 2006 leeft hij onder voortdurende bewaking. De krant La Repubblica onthulde vandaag dat hij daadwerkelijk op de dodenlijst van de camorra staat. Een gearresteerd lid van de Casalesi-clan, een van de meest gewelddadige in Napels, heeft verklaard dat men hem voor Kerstmis wil vermoorden. De politie van Napels neemt die bedreiging uiterst serieus. Saviano verklaarde vanuit zijn schuilplaats dat hij geen andere keuze heeft dan zich te blijven verzetten. Hij beklaagde zich er wel over dat blijkbaar niemand anders het durft op te nemen tegen de camorra.

Gomorra is dit jaar verfilmd door Matteo Garrone. De film (die op 29 januari volgend jaar in Nederland in roulatie gaat) is in Cannes bekroond met de prijs van de jury. Hij is de Italiaanse inzending voor de Oscarverkiezing.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein