ABN AMRO Bank Prijs voor Beste Non-Fictie Boek naar Europa Europa! van Geert Buelens

Gepubliceerd: 03-04-2009

Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog van Geert Buelens, een uitgave van Ambo, is bekroond met de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008. Vlaams minister-president Kris Peeters overhandigde gisteren in Antwerpen de oorkonde en de geldprijs van 12.500 euro aan de Vlaamse dichter, essayist en hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Eveneens genomineerd waren De Bourgondische vorsten 1315-1530 van Edward De Maesschalck, De monarchie en ‘het einde van België’ van Herman Van Goethem en Greep naar de markt van Olivier Boehme.

De jury, bestaande uit voorzitter Peter Frans Anthonissen en de leden Paul Lembrechts, Jan Leyers, Luc Rademakers, Martine Reynaers, Frank Theuissen, Peter Vandermeersch, Rik Van Cauwelaert, Mieke Van Hecke en Joris van Parys, noemt Europa Europa ‘een fascinerende, vernieuwende studie over de gevolgen van de oorlogservaringen van dichters voor de ontwikkelingen in de Europese poëzie, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog’. Zij prijst Buelens voor de originele invalshoek, de verrassende opbouw en de prachtige taal’. Tegelijk met zijn studie publiceerde Buelens Het lijf in slijk geplant, een door hem samengestelde en ingeleide bloemlezing van gedichten uit de Eerste Wereldoorlog.

‘Als financiële instelling heeft ABN AMRO een sterke interesse voor boeken over management, socio-economische thema’s, actualiteit en recente geschiedenis. De ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek is een uniek initiatief om deze boeken en de beste auteurs ervan te bekronen.’ Dit is te lezen in het reglement van de prijs. In aanmerking komen alle Nederlandstalige non-fictie boeken die in het voorgaande jaar in België zijn gepubliceerd, ‘ongeacht het geslacht, de leeftijd, opleiding of kwalificatie van de auteur’. Naast de hoofdprijs werd gisteren ook de ABN AMRO Bank Publieksprijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2008 uitgereikt. Econoshock van Geert Noels, een uitgave van Houtekiet, haalde de meeste stemmen en sleepte hiermee de geldprijs van 2.500 euro in de wacht.

De vorige laureaten waren Luc Huyse met Alles gaat voorbij, behalve het verleden en Rudi Vranckx met Geesten van het Avondland (editie 2006) en Joris van Parys met Het leven, niets dan het leven : Cyriel Buysse & zijn tijd en Jan Leyers met De weg naar Mekka (editie 2007).

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein