Nominaties De inktaap 2003 bekendgemaakt

Gepubliceerd: 22-11-2002

Een inktaap is met een vreemd instinct behept: hij is zo dol op Chinese inkt dat hij, als iemand zit te schrijven, er met gekruiste achterpoten en met de ene voorhand op de andere bij gaat zitten om naderhand de resterende inkt op te kunnen drinken. Naar dit dier uit Het boek der denkbeeldige wezens van Jorge Luis Borges is de opvolger van de Jonge Gouden Uil vernoemd, de variant van de Gouden Uil waarbij jongeren uit de genomineerde boeken hun eigen winnaar kozen.
Bij De inktaap worden uit de longlists, nominaties en winnaars van de drie grote ‘commerciële’ literaire prijzen – de Libris Literatuur Prijs, de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil – enkele boeken geselecteerd. Daaruit kiezen vervolgens duizend jongeren van een tachtigtal scholen in Nederland en Vlaanderen hun winnaar.
In 2003 wordt de prijs voor de tweede maal uitgereikt. De eerste winnaar was Tomas Lieske met Franklin, waarvoor hij eerder de Libris Literatuur Prijs 2001 kreeg. Op een docentenbijeenkomst Het Schoolvak Nederlands in Gent werden vier nominaties bekendgemaakt: Een soort Engeland van Robert Anker, bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2002, De mensheid zij geprezen van Arnon Grunberg, bekroond met de Gouden Uil 2002, Siegfried van Harry Mulisch, genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2001 en de Libris Literatuur Prijs 2002, en Memoires van een luipaard van Peter Verhelst, winnaar van de Gouden Uil Publieksprijs 2002. Nieuw is dat jury’s of docenten zelf een vijfde (in 2001 verschenen) titel aan het lijstje mogen toevoegen.
Op 16 maart wordt de Inktaap 2003 tijdens een feestelijke slotmanifestatie in Dordrecht uitgereikt. De prijs is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, de departementen Onderwijs en Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap en de Nederlandse Stichting Lezen. Stichting Bulkboek (Amsterdam) en vzw Villanella (Antwerpen) dragen zorg voor de uitvoering.

Relevante links:
De Inktaap 2003
De Inktaap 2002