Gouden Uil voor debuutroman Robert Vuijsje

Gepubliceerd: 04-05-2009

Niet minder dan 325 boeken heeft de jury van de Gouden Uil Literatuurprijs (voorzitter Guy Mortier en de leden Eva Berghmans, Sam De Graeve, Jeroen Maris en Jeroen Vullings) gelezen om tot haar uiteindelijke keuze te komen. Uit haar vijf nominaties - vier romans en één non-fictieboek, van vier Nederlandse en één Vlaamse auteur - koos zij voor Alleen maar nette mensen, de eerste roman van de in 1970 geboren Robert Vuijsje.

Vlammend fresco
De jury, bij monde van voorzitter Guy Mortier, noemde Alleen maar nette mensen een roman van alle tijden en van alle mensen, maar vooral brandend actueel. Hij stelt belangrijke maatschappelijke thema’s als de multiculturele samenleving aan de orde, maar dan op een manier die tegelijk verrassend, ontluisterend en genadeloos is en die je als lezer ‘dooreenschudt’. Een ‘vlammend fresco’ in Nederlands ‘dat swingt als een Afrikaanse tiet, een ritme dat strakker zit dan een zwarte bil in een te kleine luipaardlegging, en dialogen die knetteren als de op hol geslagen bedrading in verhitte hoofden’.

IJzingwekkend authentiek
In de roman, een uitgave van Nijgh & Van Ditmar, komt de 21-jarige David Samuels in verzet tegen het elitaire milieu uit het Amsterdamse Oud-Zuid dat hem heeft voortgebracht. Hij gaat op zoek naar ‘een dikke zwarte kont’, eerst in Amsterdam Zuidoost en later in Amerika. Daar wordt hij vanwege zijn uiterlijk gediscrimineerd. Door zijn zwarte haren heeft deze jongeman van joodse origine wel iets van een jonge Marokkaan. ‘Zijn zoektocht naar liefde, seks en intellectuele negerinnen doet ijzingwekkend authentiek aan en veroorzaakt getob over de mate waarin binnen de multiculturele samenleving mensen samen dan wel naast elkaar leven,’ aldus de jury.

25.000 euro
De prijs werd vanavond uitgereikt in het Stadhuis in Antwerpen. De bekendmaking werd live uitgezonden in het nieuwsmagazine Terzake. Aan de Gouden Uil is een prijzengeld van 25.000 euro verbonden en een trofee ontworpen door Ever Meulen. De overige genomineerden ontvangen ieder een bedrag van 1500 euro. De vier andere boeken op de shortlist waren Lange dagen van Pia de Jong, Nergensman van P.F. Thomése, De heining van Jan Van Loy en Via Cappello 23 van Christiaan Weijts. De bekroonde roman, waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht, is tevens genomineerd voor de op maandag 11 mei uit te reiken Libris Literatuur Prijs.

Jeugdliteratuurprijs
Niet te zien in Terzake was dat de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, waaraan eveneens een bedrag van 25.000 euro is verbonden, werd uitgereikt aan schrijver Peter Verhelst en illustrator Carll Cneut voor het prentenboek Het geheim van de keel van de nachtegaal, een uitgave van De Eenhoorn. Deze vrije bewerking van het bekende sprookje van Andersen werd eerder bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. De Prijs van de Lezer ging naar Pia de Jong voor Lange dagen, de Prijs van de Jonge Lezer naar Els Beerten voor Allemaal willen we de hemel. In totaal werden meer dan 10.000 stemmen uitgebracht, ongeveer evenveel als in de voorgaande jaren.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein