Maand van het Spannende Boek volop in gang

Gepubliceerd: 04-06-2009

In de Melkweg zijn de klanken van The Power of Plots verstomd, ook die van Esther Verhoef die er aan de hand van haar favoriete muziekfragmenten werd geïnterviewd door Leo Blokhuis. Als auteur van het geschenkboekje Erken mij is zij begonnen aan de signeertournee die haar langs boekhandels door het hele land voert. De Maand van het Spannende Boek is nu volop in gang en wat dat allemaal aan activiteiten met zich brengt, is te zien in het overzicht op de website van de actie.

Wraak
Ieder jaar krijgt de Maand een thema mee. Dit jaar is dat er een dat veel prachtige klassieke stukken heeft opgeleverd, maar dat uiteraard voor schrijvers van spannende boeken een ware goudmijn is: Wraak. Recente voorbeelden te over biedt de genoemde website, waaronder een van de meest opgemerkte debuten van de afgelopen weken: Vergelding, over een onderzoek naar criminele wraakacties, door voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop Van Riessen. De politieroman is overigens een subgenre dat, net als de detectiveroman, in omvang afneemt, zo stelde de jury van de Gouden Strop van dit jaar vast. De opmars van de spannende psychologische roman, de ‘literaire thriller’, zet door en heeft een nieuwe bevestiging gekregen in de bekroning van Daglicht van Marion Pauw met de Gouden Strop.

Erkenning
Haar bekroning is ook een erkenning voor Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en Saskia Noort, zei ze in een interview in de NRC. ‘Het is ontzettend leuk omdat de nieuwe generatie vrouwelijke schrijvers natuurlijk veel kritiek te verstouwen heeft gehad.’ De genoemde drie zijn met één of meer titels vertegenwoordigd in de top 10 in de onlangs bekendgemaakte top 60 van bestverkochte spannende boeken, die wordt aangevoerd door De verbouwing van Saskia Noort. Van die 60 zijn er 33 geschreven door vrouwelijke auteurs: 55% tegenover 51% vorig jaar.

Vrouwen
Sinds de allereerste Maand van het Spannende Boek in 1989 heeft het genre een spectaculaire groei doorgemaakt, zowel in de verkoop als in de publieke waardering. Een consumentenonderzoek toonde vorig jaar aan dat het inmiddels het populairste genre is geworden en ook de literatuur heeft overvleugeld. De oplage van het geschenkboekje weerspiegelt die toenemende populariteit. Afgunst van Saskia Noort verscheen in 2007 in een oplage van 637.000 exemplaren, Onbegrepen van Karin Slaughter vorig jaar in een oplage van 740.000 exemplaren en van Erken mij van Esther Verhoef zijn dit jaar 805.000 exemplaren uitgezet. Niet zonder reden is telkens gekozen voor een vrouwelijke auteur. Zowel bij de schrijvers als bij de lezers is het spannende boek, en de eraan gewijde maand, vooral een zaak van vrouwen geworden. Zelfs de CPNB heeft dat twintig jaar geleden niet kunnen voorzien.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein