Luisterboek roman Jonathan Safran Foer bekroond

Gepubliceerd: 17-06-2009

In totaal 54 inzendingen, goed voor 250 uur luisteren, heeft de jury van de Prijs voor het Beste Luisterboek 2009 beoordeeld om tot haar oordeel te komen. Voor het eerst heeft het tijdschrift esta, dat veel aandacht besteedt aan luisterboeken en hun voordragers, zijn naam aan de prijs verbonden. De winnaar werd vanavond bekendgemaakt in een speciale uitzending van het radioprogramma Kunststof, waarbij voor de gelegenheid publiek aanwezig was.

Volwassen stem
De jury had geconstateerd, aldus voorzitter Mieke van der Weij, dat er bedroevend weinig vrouwelijke voorlezers zijn en tevens dat er steeds meer acteurs voor het voorlezen worden gevraagd. Van de zes genomineerde luisterboeken worden er vier voorgelezen door een acteur. Het winnende boek was een van die vier: een verkorte versie van Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer, op zes cd’s voorgelezen door Jeroen Willems, een uitgave van Rubinstein. De manier waarop hij met een volwassen stem invulling geeft aan de beleving van een jongen van negen, zonder kinderachtig te worden, is bijzonder knap, aldus de jury. Die bestond naast Mieke van der Weij uit Karin van Doorn van NBD/Biblion, presentator Beau van Erven Dorens, Esta-journalist Sara van Gorp en Arno Koek van Boekhandel Blokker in Heemstede.

Meeleven
Jeroen Willems die eerder onder meer Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon heeft voorgelezen, zei in Kunststof dat hij na het lezen van het boek van Safran Foer zelf de uitgever had benaderd. Zo graag wilde hij het voorlezen, ook al zitten er allerlei zaken in die je helemaal niet kunt voorlezen. Hij had echter geen reactie gekregen tot hij door Uitgeverij Rubinstein was benaderd. ‘Je leeft met de hoofdpersoon mee,’ zei hij over het boek, ‘maar je voelt tegelijk dat de schrijver je meer meegeeft dan het verhaal van het jongetje.’

Andere genomineerden
Aan de Esta Prijs voor het Beste Luisterboek is een bedrag van 3.000 euro verbonden, en een oorkonde. De andere genomineerde luisterboeken waren Dubbelspel van Frank Martinus Arion, voorgelezen door Manouschka Zeegelaar Breeveld, Grimmige sprookjes van Louis Paul Boon, een ‘audiofilm’ door onder anderen Tania van der Sanden, In ongenade van J.M. Coetzee, voorgelezen door Hans Croiset, De oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum, voorgelezen door Daan Schuurmans, en Het wonderlijke verhaal van Hendrik Meier van Roald Dahl, voorgelezen door Jan Meng. De eerdere winnaars van de prijs waren Remco Campert die zelf Het satijnen hart voorleest en Carice van Houten die Het Achterhuis van Anne Frank voorleest.

Vijfde Week van het Luisterboek
De uitreiking van de prijs was tegelijk de feestelijke opening van de vijfde Week van het Luisterboek. Die duurt nog tot en met 28 juni. Het Luistergeschenk is dit jaar exclusief ingesproken door Aaf Brandt Corstius en Machteld van Gelder. In Factor 100, waarvan in Kunststof fragmenten te horen waren, storten ze zich op de etiquetteregels tijdens de vakantie en op de camping.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein