Achtste Tzum-prijs voor Erwin Mortier

Gepubliceerd: 12-09-2009

‘Ik volg de cadans van mijn handschrift en zoek naar de in letters gestolde, kwezelachtige wellust van het meisje dat ik ooit geweest moet zijn, het wicht dat op de drempel van haar adolescentie haar schriftuur even strak aantrok als de dunne lederen veters waarmee ze haar laarsjes dichtreeg – hoe ze het vlees van het woord in de baleinen van de zinsbouw dwong, tot haar eigen lijf vol striemen stond en ze naar uitbraak verlangde.’

Met die zin uit de roman Godenslaap, een uitgave van De Bezige Bij, heeft Erwin Mortier de Tzum-prijs 2009 gewonnen, de kleinste literaire prijs van Nederland. Naast een beker krijgt de winnaar een bedrag aan euro's dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin. De 75 euro voor Mortier is het hoogste bedrag dat tot nu toe is uitgekeerd.

De jury (de redactie van het literaire blad Tzum: Roos Custers, Coen Peppelenbos en Nick ter Wal) was unaniem in haar keuze voor de zin. Zij geeft aan dat het in de lijn der verwachting lag dat Mortier een keer de prijs zou winnen omdat hij bekend staat als een liefhebber van goed geformuleerde zinnen. ‘Mortier is een schrijver die je alleen al vanwege zijn stijl zou kunnen bewonderen. Godenslaap staat vol bewonderenswaardige zinnen en de twee zinnen waaruit de jury uiteindelijk moest kiezen voor de prijs kwamen beide uit deze veelgeprezen roman.’ Alle genomineerde zinnen zijn te vinden op de website van uitgeverij Kleine Uil.

Het is de achtste keer dat de Tzum-prijs voor de beste zin in verhalend proza van het afgelopen jaar wordt uitgereikt. In 2002 won Paul Mennes, in 2003 Doeschka Meijsing, in 2004 Stijn Aerden, in 2005 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2006 Tommy Wieringa, in 2007 Jeroen Brouwers en in 2008 A.F.Th. van der Heijden.

Tekst: Jef van Gool /Literatuurplein