Actie rond J.M. Coetzee in het voorjaar

Gepubliceerd: 09-12-2009

Bij de voorjaarscatalogus 2010 van Uitgeverij Cossee is een aparte folder gevoegd onder de titel Dit is J.M. Coetzee. Rond de zeventigste verjaardag van de Nobelprijswinnaar die al enkele jaren wereldwijd zijn boeken eerst bij zijn Nederlandse uitgever laat verschijnen, is veel moois gepland. Op 9 februari wordt de in Kaapstad geboren schrijver zeventig.

Persoon en personage
Welk imago creëert hij met mannelijke en vrouwelijke alter ego’s als Jacobus Coetzee en Elizabeth Costello? Geeft hij zich daarbij echt bloot, stelt hij zich kwetsbaar op of zijn het bewuste strategieën om op papier een ‘ongeleefd leven’ te leiden? Voor het boek J.M. Coetzee : persoon en personage zijn onder anderen de filosoof Hans Achterhuis en de auteurs Arnon Grunberg en Kristien Hemmerechts op zoek naar een antwoord op deze en soortgelijke vragen. Het boek met hun bijdragen verschijnt in maart. Van 8 maart tot 24 mei biedt de uitgeverij bovendien de zeventien eigen titels van Coetzee aan tegen een prijs van elk tien euro.

Meerdaags festival
Medio mei, enkele weken voor het slot van de actieperiode, organiseert Cossee in samenwerking met De Balie in Amsterdam een meerdaags festival rond de schrijver. Naar verwachting zal hij daarbij zelf aanwezig zijn. Tot de sprekers horen in ieder geval Hans Achterhuis (over moraal en geweld in het werk van Coetzee) en David Attwell (over de relatie tussen het werk van Coetzee en de geschiedenis van Zuid-Afrika). De op zijn werk gebaseerde films Dust, Disgrace en De muze zijn er te zien en ook de theatervoorstelling Braakland, naar onder meer Wereld en wandel van Michael K.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein