Unieke beelden Frederik van Eeden op Literatuurplein

Gepubliceerd: 12-02-2010

Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 april 1930 werd de 70ste verjaardag van Frederik van Eeden gevierd met een opvoering van De kleine Johannes door het Rotterdamsch Hofstad Toneel in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Van de acteurs in die voorstelling maar ook van Van Eeden zelf zijn nooit eerder vertoonde beelden opgedoken die nu op Literatuurplein zijn te zien. Het gaat om een film, zonder geluid, van elf minuten en dertig seconden die is gemaakt door Herman van den Eerenbeemt.

Veelzijdig man
Herman van den Eerenbeemt (1890-1951) was zelf betrokken bij het theater. Hij publiceerde enkele toneelwerken, waaronder Samson (1918) en Malmström (1923), en was drie jaar lang lid van de regieraad bij de door Herman Heyermans opgerichte NV Toneelvereeniging. Hij was directeur van de drukkerij en de uitgeverij Van Munster die werden opgericht en uitgebouwd met het niet geringe familiekapitaal, en oprichter en tot 1933 hoofdredacteur van het geïllustreerde weekblad Opgang. Verder leidde hij onder veel meer de festiviteiten bij het 750-jarig bestaan van ’s-Hertogenbosch en was hij de oprichter van het ICC, het Internationaal Cultureel Centrum, in het Vondelpark in Amsterdam. Hij woonde er met zijn gezin op de bovenverdieping. Later werd in het gebouw het Filmmuseum gehuisvest.

Beelden
In de jaren twintig kocht Van den Eerenbeemt een filmcamera, waarmee hij films maakte die onlangs in het familiearchief zijn opgedoken. Reinier van der Drift, van wie Herman de oudoom was, de broer van zijn oma, stelde de film over de viering van Frederik van Eedens 70ste verjaardag ter beschikking aan Literatuurplein. Op de film zijn beelden te zien van (de omgeving van) de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, de regisseur Cor van der Lugt Melsert, de decorbouwer Eduard Veterman en de acteurs Lily Bouwmeester (Johannes), Carla de Raet (Windekind), Louis van Gasteren Sr. (Pluizer), Fred. Sterneberg (De Dood) en Jan van Es (De Gestalte). De film besluit met beelden van de schrijver zelf die, met de hoed in de hand, De Violieren groet. De film is te zien op auteurspagina van Van Eeden op Literatuurplein en momenteel ook op de homepage van de website.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein