Wolf Hall van Hilary Mantel genomineerd voor Orange Prize

Gepubliceerd: 21-04-2010

Begin oktober verschijnt bij Signatuur de vertaling van Wolf Hall van Hilary Mantel. Door de critici is deze roman geprezen als ‘a truly great English novel’, waarin de schrijfster binnen het spectrum van de grote geschiedenis mensen van vlees en bloed neerzet. In de jaren ’20 en ’30 van de zestiende eeuw, de periode dat de Tudor Dynastie in Engeland de scepter zwaaide, wist Thomas Cromwell (1485-1540), de zoon van een smid, zich op te werken tot de voornaamste raadsman van koning Hendrik VIII. Die was er alles aan gelegen om zijn huwelijk met Catharina van Aragon te laten ontbinden ten einde met Anne Boleyn te kunnen trouwen.

Bestverkocht
Wolf Hall, vorig jaar winnaar van de Man Booker prijs, is inmiddels het bestverkochte van alle met deze prijs bekroonde boeken. Het is ook bekroond met de National Book Critics Circle Award in de VS en prijkte op de shortlist van de door Colm Toibin gewonnen Costa Novel Award 2009. Het maakt nu nog kans op de Walter Scott Prize for Historical Fiction 2010 en, naar gisteren bekend is geworden, op de Orange Prize for Fiction, de jaarlijkse prijs voor het beste Engelstalige boek van een vrouwelijke auteur.

Andere genomineerden
Een jury onder voorzitterschap van tv-producer Daisy Goodwin koos uit een totaal van 129 inzendingen en een eerdere longlist van 20 kanshebbers naast Wolf Hall de volgende romans, waarvan er geen nog in het Nederlands is vertaald: The Very Thought of You van Rosie Alison, The Lacuna van Barbara Kingsolver, Black Water Rising van Attica Locke, A Gate at the Stairs van Lorrie Moore en The White Woman on the Green Bicycle van Monique Roffey. Rosie Alison en Attica Locke zijn debutanten.

Hilary Mantel in Amsterdam
Op 9 juni wordt de Orange Prize uitgereikt. Een week eerder, op 1 en 2 juni, is Hilary Mantel te gast in Amsterdam, zo heeft Signatuur vandaag aangekondigd.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein