Twee Herman de Coninckprijzen voor Paul Demets

Gepubliceerd: 24-01-2012

Op Gedichtendag, donderdag a.s., worden in de Arenbergschouwburg in Antwerpen de Herman de Coninckprijzen 2012 uitgereikt. De winnaars zijn vandaag al door Boek.be bekendgemaakt. De grote winnaar is Paul Demets die zowel de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar als de prijs voor het beste gedicht in de wacht heeft gesleept: de eerste met zijn bundel De bloedplek, een uitgave van De Bezige Bij, de tweede met het gedicht ‘Zonnehemel’. Op Gedichtendag wordt ‘Zonnehemel’ als poster via de aan de actie deelnemende boekhandels gratis verspreid.

Pijnlijke verbondenheid
De bloedplek is een bundel over het leven, en over hoe het leven altijd de dood in zich draagt. Bloed is vaak de verzinnebeelding van dood en geweld, maar brengt eerst en vooral leven. Op onder meer die paradox bouwt Demets zijn hele bundel. (…) In deze op het eerste gezicht ontoegankelijke en moeilijke, maar uiteindelijk heldere en intrigerende poëzie brengt Demets de pijnlijke verbondenheid van leven en dood vlijmscherp tot uitdrukking. De absurditeit en de leegheid van ons grotesk bestaan fileert de dichter in deze qua inhoud en vorm uiterst consistente en coherente bundel. Een bundel die nergens zweverig of vaag is, maar toch openstaat voor verschillende interpretaties van lezers die elk op hun manier “bloeden”.’ Aldus de jury, bestaande uit voorzitter Toon Horsten en de leden Elke Brems, Erik de Jong (Spinvis), Roeland de Trazegnies en Greet Op de Beeck, over de bekroonde bundel.

Virtuositeit
De Herman de Coninckprijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een debuterende Vlaamse dichter van het afgelopen jaar gaat naar Y.M. Dangre voor Meisje dat ik nog moet, een uitgave van De Bezige Bij Antwerpen, eerder genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. ‘Of Meisje dat ik nog moet stilistisch teruggrijpt of juist zijn schaduw vooruitwerpt op een nieuwe, onbevreesd romantische poëzie weten we niet,’ aldus de jury. ‘Dat dit de kiem is van een steeds authentieker wordend oeuvre kunnen we slechts hopen. Wat we wel weten is dat zijn virtuositeit onbetwistbaar is en dat Y.M. Dangre met zeer grote belangstelling zal worden gevolgd.’

Zonnehemel
Aan de prijs voor de beste dichtbundel is een bedrag van 5.000 euro verbonden, aan de prijs voor de beste debuutbundel een bedrag van 1.000 euro. Aan de eveneens door Paul Demets gewonnen prijs voor het beste gedicht is geen geldbedrag verbonden. De winnaar daarvan wordt door het publiek gekozen. ‘Zonnehemel’ haalde het daarbij met 1.281 van de 4.268 uitgebrachte stemmen. Naast De bloedplek waren uit de 42 ingezonden dichtbundels nog vier bundels genomineerd voor de prijs voor de beste bundel: Ezelskaakbeen van Peter Ghyssaert (Atlas), Hemelsblauw van Jan Lauwereyns (De Bezige Bij), Toen je me ten huwelijk vroeg van Sylvie Marie (Vrijdag) en Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen van Leonard Nolens (Querido).

De Bloemlezer
Bij de uitreiking van de prijzen op de slotshow van Gedichtendag in de Arenbergschouwburg treden de winnende en de genomineerde dichters op. Daarna brengt Helmut Lotti zijn poëzieprogramma De Bloemlezer. Dat de stem van Lotti ook uitermate geschikt is om poëzie voor te dragen, was tot voor kort een redelijk goed bewaard geheim. In De Bloemlezer brengt hij prachtige gedichten, van Lorca en Borges tot Seamus Heaney en Hugo Claus.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein