John McGregor wint International IMPAC Dublin Literary Award

Gepubliceerd: 15-06-2012

Niet Jennifer Egan met A Visit from the Goon Squad, niet Karl Marlantes met Matterhorn of Willy Vlautin met Lean on Pete is de winnaar geworden van de International IMPAC Dublin Literary Award 2012 maar de Britse schrijver John McGregor met Even the Dogs, zijn derde roman. Die was voor de prijs voorgedragen door de M.I. Rudomino State Library for Foreign Literature in Moskou.

Meesterlijke vertelling
In Even the Dogs, een uitgave van Bloomsbury, wordt het lichaam van een overleden alcoholist door de gemeentelijke diensten naar zijn crematie begeleid. Terwijl overdenken enkele daklozen, alcoholisten en drugsverslaafden aan de hand van zijn levensverhaal hun uitzichtloze bestaan op straat. De internationale jury prijst de roman als ‘een onbevreesd experiment dat tot in het kleinste detail de levens in beeld brengt van een groep verslaafden in hun dagelijkse speurtocht naar een schuilplaats, naar alcohol of drugs. In deze meesterlijke vertelling wisselt het perspectief voortdurend tussen de verschillende outcasts die steeds weer struikelen en vallen in hun pogingen zich te bevrijden van hun verslaving, van het dakloos zijn en van de impulsen die alle goede intenties weer te niet doen.’

Gekozen uit 147 romans
Voor deze editie van International IMPAC Dublin Literary Award, met een prijzengeld van 100.000 euro de hoogste gedoteerde prijs voor een afzonderlijke roman, waren door 162 bibliotheken en bibliotheeksystemen in 45 landen in totaal 147 romans voorgedragen. Tien daarvan, waaronder de hierboven genoemde, hadden de shortlist gehaald.

Nederlandse voordrachten
De prijs wordt vandaag tijdens een galadiner in het stadhuis van Dublin aan McGregor uitgereikt. Tot de recente winnaars van de prijs behoort Gerbrand Bakker met The Twin, de vertaling van Boven is het donker. De deelnemende Nederlandse bibliotheken hadden voor de editie 2012 de Engelse vertalingen van Contrapunt van Anna Enquist, De literaire kring van Marjolijn Februari en Bruidsvlucht van Marieke van der Pol voorgedragen. Geen daarvan heeft de shortlist gehaald.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein