Thea Beckmanprijs voor Anna Woltz

Gepubliceerd: 16-09-2012

Met haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen is Anna Woltz de winnares geworden van de Thea Beckmanprijs 2012. Die is door Rindert Kromhout, die met Soldaten huilen niet vorig jaar de prijs in ontvangst mocht nemen, gisteren in het themapark Archeon in Alphen aan den Rijn uitgereikt aan haar uitgeverij Leopold. Vanwege een verblijf in New York kon de schrijfster zelf niet aanwezig zijn.

Vijf nominaties
De Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse prijs voor het beste historische jeugdboek voor lezers tot twaalf jaar. Uit een lijst van in totaal 85 jeugdboeken maakte de jury eerst een keuze van twaalf titels, waaruit zij vervolgens vijf nominaties koos. Naast Ik kan nog steeds niet vliegen bestond die shortlist uit Familiegeheim van Caja Cazemier en Martine Letterie, Mister Orange van Truus Matti, Kamp in de jungle van Joyce Pool en De laatste reis van Aline Sax.

Jury
De jury bestond uit voorzitter Hubert Slings (Entoen.nu) en de leden Wilma van der Pennen (Leesplein), Gerry Platenkamp (kinderboekwinkel ManceMax, Deventer), Liesbeth Tonckens (Gelders Erfgoed) en Monique Veldman (Archeon). De prijsuitreiking in Archeon luidt het schrijversweekend in dat Archeon jaarlijks organiseert in samenwerking met de Schrijvers van de Ronde Tafel. De aangesloten schrijvers zijn daarbij aanwezig en voeren een historisch proces op, lezen voor uit eigen werk en signeren hun boeken tijdens de boekverkoop.

Wonderbaarlijke zomer
Het bekroonde Ik kan nog steeds niet vliegen speelt in de zomer van 1945. Luuk van dertien gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Luuk dacht dat hij volwassen was na vijf jaar bezetting, maar kan hij Ida en Kirsten ook helpen? Voor dit boek liet Anna Woltz zich inspireren door verhalen van haar vader, die net als Luuk een wonderbaarlijke zomer in Denemarken beleefde na de Tweede Wereldoorlog.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein