Peter Terrin wint AKO Literatuurprijs

Gepubliceerd: 29-10-2012

In de Centrale Bibliotheek in Den Haag is zonet de AKO Literatuurprijs uitgereikt aan de Vlaamse schrijver Peter Terrin voor Post mortem. Juryvoorzitter Jozias van Aartsen die de prijs aan hem uitreikte, prees de roman als 'een magistrale bespiegeling over de literatuur'. In zijn korte dankwoord zei Terrin dat er boeken zijn die je geschreven wilt hebben en boeken die geschreven moeten worden. Bij het schrijven was Post mortem helaas van de eerste in de tweede categorie beland.

Noodlot
Om onder een diner met een delegatie auteurs uit Estland uit te komen, bedenkt de schrijver Emile Steegman in Post mortem een excuus: ‘Wegens nogal moeilijke tijden in de familie.’ Dat begrip ‘moeilijke tijden’ zet hem aan het denken en levert hem de stof voor een nieuwe roman, ook al kan hij dan niet langer om zijn persoonlijke leven heen. En dan wordt zijn dochtertje van vier getroffen door het noodlot.

Houvast
De jury, naast Jozias van Aartsen bestaande uit Karl van den Broeck, Maarten Dessing, Toef Jaeger, Kathy Mathys en Fleur Speet, motiveerde haar keuze aldus: ‘In deze tijd waarin wij zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven construeert, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan de literatuur. Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot toeslaat en de camera draait? Post mortem beantwoordt die vraag.’

Andere nominaties
De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie, verschenen tussen 1 juli van het vorige jaar en 1 juli van het huidige jaar. Opmerkelijk genoeg waren er voor deze 26ste editie alleen romans genomineerd. Die andere genomineerde romans waren Grip van Stephan Enter (eerder dit jaar ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil), De man zonder ziekte van Arnon Grunberg, Liefde heeft geen hersens van Mensje van Keulen, Dinsdag van Elvis Peeters en Het boek Ont van Anton Valens.

Verwerking
In een interview met Twan Huys in Nieuwsuur, waarin eerder de uitreiking live was uitgezonden, zei Terrin dat het winnen van de prijs voor hem en zijn vrouw van groot belang was, in het bijzonder omdat hij in het boek hun verdriet en ontreddering had verwerkt nadat hun dochtertje van vier door een herseninfarct was getroffen. ‘Ik wilde dat mijn dochter later in mijn woorden zou kunnen lezen wat er was gebeurd.’ Naar omstandigheden gaat het nu prima met haar.

Tekst en copyright: Jef van Gool