Gouden Ganzenveer 2013 voor Ramsey Nasr

Gepubliceerd: 06-01-2013

De Academie De Gouden Ganzenveer heeft de Gouden Ganzenveer 2013 toegekend aan Ramsey Nasr, zo heeft Paul Schnabel, voorzitter van de Academie, vanavond in het TV-programma Kunststof TV bekendgemaakt. Hij prees de veelzijdigheid van de dichter, acteur, performer, essayist en librettist Nasr die par excellence voldoet aan het criterium dat een laureaat op meerdere terreinen in de multimediale wereld prominent actief moet zijn.

Mi have een droom
Ook recent heeft Nasr hele mooie dingen gedaan, aldus Schnabel. Daarbij noemde hij in het bijzonder het gedicht ‘Mi have een droom’ (Rotterdamse straattaal uit het jaar 2059) en de 7 cd-box Hier komt de poëzie!, waarin Nasr zo’n 350 gedichten voorleest, zijn persoonlijke keuze uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie, van de middeleeuwen tot de Vijftigers.

Weer acteren
In zijn reactie zei Nasr de bekroning met de Gouden Ganzenveer fantastisch te vinden, zeker na vier jaar onbezoldigd Dichter des Vaderlands te zijn geweest, waarbij hij zich ook wel eens heeft afgevraagd wie er op al die gelegenheidsgedichten zat te wachten. Dit jaar gaat hij weer acteren. Hij treedt toe tot het gezelschap van Toneelgroep Amsterdam.

Uitreiking
De prijs wordt op 25 april aan Ramsey Nasr uitgereikt. De laureaten die hem zijn voorgegaan, zijn Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein