Herman de Coninckprijzen voor Annemarie Estor, Michaël Vandebril en David Troch

Gepubliceerd: 29-01-2013

‘De winnaar van de Herman De Coninckprijs 2013 laat zien wat zinnelijke taal vermag. Zij weet als geen ander een liefdesrelatie tussen vreemden intens voelbaar te maken voor de lezer. Een dergelijke beschrijving van een haast demonische liefdesrelatie is zelden gezien in de Nederlandse poëzie. (…) Deze poëzie moet u koesteren, zinnestrelen en proeven.’

Beste bundel
Dat schrijft de jury in haar rapport over De oksels van de bok van Annemarie Estor, een uitgave van de Wereldbibliotheek die door haar werd bekroond met de Herman de Coninckprijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar. In 2011 won Estor al de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut voor Vuurdoorn me. De jury van de zevende Herman de Coninckprijs bestaat uit voorzitter Roeland de Trazegnies (reporter/redacteur Radio 1) en de leden Thomas Blondeau (schrijver, dichter, journalist), Eva De Roovere (singer-songwriter), Toon Horsten (hoofdredacteur De Stripgids en journalist De Standaard) en Yra van Dijk (hoogleraar Nederlandse Letterkunde, Universiteit Amsterdam).

Beste debuutbundel
Die jury bekroonde voorts Michael Vandebril voor Het vertrek van Maeterlinck met de Herman de Coninckprijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een debuterende Vlaamse dichter van het afgelopen jaar. Bijzonder is dat de bundel ook de Franse vertaling van de gedichten bevat (L’exil de Maeterlinck). ‘We bekronen een debuterend dichter die in 33 gedichten doet waar een ander taalworstelaar een heel leven voor nodig heeft. (…) In deze bundel gedichten omarmt de liefde een troostende, soms gruwelijke, vaak strelende en altijd dominerende werkelijkheid. Tegelijkertijd zijn de gedichten geworteld in een intertekstuele en populair-culturele inspiratiepoel. Zowel Paul Auster, Nicolas Provost, Henri Mancini als Rainer Maria Rilke fluisteren de dichter toe - om er maar enkele te noemen,’ aldus de jury over de bekroonde bundel, een uitgave van De Bezige Bij Antwerpen.

Beste gedicht
Niet de vakjury maar het publiek mocht bepalen wie de winnaar zou worden van de Herman de Coninck Publieksprijs voor het Beste Gedicht. Daartoe kon worden gekozen uit gedichten uit de vijf bundels die voor de prijs voor de beste bundel waren genomineerd. Naast De oksels van de bok waren dat Boven water van Miguel Declercq, Blinde gedichten van Delphine Lecompte, Stormen, olielekken, motetten van Xavier Roelens en buiten westen van David Troch. Met 1188 van de 3260 uitgebrachte stemmen werd het gedicht ‘gezel’ van David Troch de duidelijke winnaar. Het is afgedrukt op de Gedichtenposter, vormgegeven door Gert Dooreman, die op Gedichtendag, donderdag a.s., is af te halen bij de deelnemende Vlaamse boekhandels. In 2012 won David Troch de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor zijn gedicht ‘Wij waren geen jongens'.

Uitreiking
De Herman de Coninckprijzen (6.000 euro voor de beste bundel en 1.000 euro voor de beste debuutbundel) worden uitgereikt op de slotshow van Gedichtendag in de Antwerpse Arenbergschouwburg. De avond start met de uitreiking van de prijzen en het optreden van de vijf dichters en de winnaar van de prijs voor de beste debuutbundel. Afgesloten wordt met een concert van de Gentse singer-songwriter Sarah Ferri.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein