Niña Weijers wint Anton Wachterprijs

Gepubliceerd: 02-10-2014

De negentiende Anton Wachterprijs zal op 8 november in de Grote Kerk van Harlingen worden uitgereikt aan Niña Weijers, zo heeft het Centraal Comité 1945 vandaag bekendgemaakt. Weijers krijgt deze tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut voor haar eerder dit jaar bij Atlas Contact verschenen roman De consequenties.

Performancekunstenares
Hoofdpersoon in de roman is de 28-jarige performancekunstenares Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt Minnie van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden als het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu's. In hoeverre kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? Thomas de Veen omschreef De consequenties in NRC Handelsblad als een debuutroman die ‘tintelt van ambitie en borrelt van boeiende gedachten’.

Programmamaker
Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now! Van 2009 tot 2014 werkte ze als programmamaker bij Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam. Ze is redacteur bij De Gids, schrijft recensies en een online-column voor De Groene Amsterdammer en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos.

Andere genomineerden
Voor deze editie waren 93 boeken ingezonden. De jury, bestaande uit voorzitter Geart de Vries en de leden Joke Linders, Judith Uyterlinde, Kees ’t Hart en Maarten ’t Hart, selecteerde daaruit eerst een shortlist van vijf. De andere genomineerden waren Pauline Genee met Duel met paard (Querido), Shira Keller met M. (Podium), Bertram Koeleman met De huisvriend (Atlas Contact) en Nina Polak met We zullen niet te pletter slaan (Prometheus). De prijs bestaat sinds 1977 en werd eerder gewonnen door onder anderen Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg en Ilja Leonard Pfeijffer. De vooralsnog laatste winnaar, in 2012, was Peter Buwalda.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein

Delen
Koppelingen