Stefan Hertmans wint Haagse Lezersprijs

Gepubliceerd: 04-11-2014

De roman Oorlog en terpentijn van de Vlaamse auteur Stefan Hertmans, een uitgave van De Bezige Bij, is bekroond met de Haagse Lezersprijs 2014. Dat maakte de Haagse wethouder van cultuur, Joris Wijsmuller, afgelopen zondag bekend tijdens de zogeheten Battle of the Books in de Centrale Bibliotheek.

Battle of the Books
De Haagse Lezersprijs is geen gewone boekverkiezing maar een heuse strijd, een Battle of Books. Zes Haagse leesclubs lezen eerst elk een van de zes boeken van de toplijst van de AKO Literatuurprijs. Daarna gaan de leden van deze clubs onder leiding van Bart Chabot met elkaar én met de Haagse juryleden in debat over welk boek de Haagse Lezersprijs verdient.

Pitbull Terriërs
De Haagse Lezersprijs is volgens wethouder Wijsmuller een prestigieuze prijs: ‘Het is niet zomaar een literatuurprijs. Haagse lezers zijn namelijk de "Pitbull Terriërs" onder de literatuurliefhebbers, met Haagse kwaliteiten: genadeloos kritisch maar ook doorspekt van zelfrelativering.’ Het werd daarom een spannende strijd die uiteindelijk werd gewonnen door Stefan Hertmans met Oorlog en terpentijn, een reconstructie van het leven van de grootvader van de auteur die leefde ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Met de prijs is een bedrag gemoeid van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door de Schrijversacademie.

Andere genomineerden
Stefan Hertmans was met Oorlog en terpentijn eerder genomieerd voor de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuur Prijs. Bij de Haagse Lezersprijs haalde hij het op de vijf andere genomineerden voor de op 13 november uit te reiken AKO Literatuurprijs: Wessel te Gussinklo met Zeer helder licht, Guus Kuijer met De Bijbel voor ongelovigen, Tom Lanoye met Gelukkige slaven, K. Schippers met Voor jou en Frank Westerman met Stikvallei.

Initiatief
De Battle of the Books is een initiatief van de AKO Literatuurprijs, de Bibliotheek Den Haag, de Gemeente Den Haag en de Schrijversacademie.

Bron: persbericht Bibliotheek Den Haag