Michel van Egmond wint NS Publieksprijs met Kieft

Gepubliceerd: 19-11-2014

In De Wereld Draait Door is zonet bekendgemaakt dat Michel van Egmond voor de tweede opeenvolgende keer de winnaar is geworden van de NS Publieksprijs. Er kon tot kwart over zeven worden gestemd. In totaal 88.414 mensen hebben gedaan. Onder hen waren ook de meeste van de genomineerde schrijvers zelf. Zij gaven in de studio toe dat ze op zichzelf hadden gestemd.

Groot geheim
Van de stemmers bracht 28,2% hun stem uit op Kieft, een uitgave van Voetbal International. Aan Michel van Egmond, eerder winnaar van de Publieksprijs met Gijp, vertelde Wim Kieft over de bijna twintig jaar dat hij een groot geheim met zich meedroeg: hij was verslaafd aan cocaïne. Maar het boek is ook het verhaal van zijn voorzichtige wederopstanding, van het overwinnen van die verslaving. Medegenomineerde Herman Koch noemde in de uitzending Kieft, los van alle publiciteit die ervoor is gemaakt, een goed boek, dat het ten volle verdient de prijs te winnen.

De andere genomineerden waren
* Ventoux van Bert Wagendorp (AtlasContact)
* Debet van Saskia Noort (Ambo/Anthos)
* De kraamhulp van Esther Verhoef (Anthos)
* Toen ik je zag van Isa Hoes (Artemis & Co)
* Geachte heer M van Herman Koch (Ambo/Anthos)

Boek van het Jaar
De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek, met de daaraan verbonden eretitel Boek van het Jaar, heeft tot doel de lezer de mogelijkheid te geven een prijs toe te kennen aan zijn persoonlijke voorkeur, om zo de betrokkenheid tussen lezer en boek te vergroten. De winnaar ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Altijd Vrij 1e klas abonnement voor één jaar ter waarde van 6.420 euro.

Kernjury
Sinds 2006 speelt een Kernjury een rol bij de NS Publieksprijs. De leden van de Kernjury krijgen de zes genomineerde boeken te lezen en onderbouwen hun stem met een korte toelichting. De resultaten van de Kernjury en de stemmen van het Nederlandse publiek bepalen samen de winnaar. De Kernjury bestaat uit 275 leden die samen een afspiegeling vormen van het Nederlandse lezerspubliek.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein