Benefietveiling voor biografie Boudewijn Büch brengt 17.500 euro op

Gepubliceerd: 16-12-2014

Onder grote publieke belangstelling heeft de Boudewijn Büch Biografie Benefietveiling zondag (op de geboortedag van zowel Boudewijn Büch als Gerard Reve) in het Theater van het Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam 17.500 euro opgeleverd. Hoogtepunt was de verkoop van de hilarische briefwisseling tussen Büch en Reve. Voordat dat Lot aan de beurt was, riep Diederik van Vleuten als volleerd gelegenheidsveilingmeester Erik van Muiswinkel op het toneel. Die las met zijn perfecte, in het geheugen etsende, Reve-stem het begin van de eerste brief voor. 8000 euro was de opbrengst.

Typoscript
Van Vleuten kreeg het voor elkaar alle kavels te verkopen. Bovendien verleidde hij de zaal tot buitengewone aankopen. Een andere uitschieter was het typoscript van het volledige, vijf uur durende, geruchtmakende interview van Büch met Reve dat 800 euro opleverde, terwijl de pluche beesten - een aap en een nijlpaard - die Büch bij Waku Waku won voor 76 euro een nieuwe eigenaar kregen. De rondleiding van Redmond O’Hanlon door de Artis Bibliotheek ging voor 350 euro weg.

Hoogoplopend
Erik van Muiswinkel bood zelf in een hoogoplopende strijd 600 euro op Lot 31, de lezing van Eva Rovers die Boekhandel Blokker zal organiseren in Theater De Luifel, waar Boudewijns laatste optreden plaatsvond. Opvallende afwezigen, zowel bij de briefwisseling als bij het typoscript van het interview, waren volgens ingewijden het Letterkundig Museum, het Gerard Reve Museum, Bijzondere Collectie van de UvA of welke Erfgoedinstelling dan ook.

Belangeloos
Piet van Winden van Adams Auctions heeft de veiling geheel belangeloos georganiseerd en ook het opgeld gaat naar de biografie die Eva Rovers schrijft over Boudewijn Büch.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein