Tollens-prijs 2015 voor Hans Dorrestijn

Gepubliceerd: 16-06-2015

De Tollens-prijs 2015, goed voor een bedrag van 5.000 euro, is toegekend aan Hans Dorrestijn. Deze prijs, de oudste literaire prijs van Nederland, wordt hem toegekend voor zijn oeuvre, dat zich onderscheidt door een perfecte vormbeheersing en muzikaliteit, en tegelijkertijd van grote zeggingskracht getuigt. Bovendien beoefent hij op onnavolgbare wijze alle genres van de literatuur: het lied, het gedicht, proza, kinderliteratuur en het essay. Het persoonlijke wordt door Dorrestijn op een bijna slinkse manier algemeen gemaakt. Het theatrale blijft altijd intiem bij hem.

Ideale winnaar
Die combinatie van veelzijdigheid en een zeer persoonlijk meesterlijk schrijverschap maakt hem tot de ideale winnaar van de Tollens-prijs 2015. Aldus het bestuur en tevens jury van het Tollensfonds, bestaande uit Marita Mathijsen, Nicolaas Matsier, Cees Kolff, Ruud Portier, Aleid Truijens en Bas Kwakman. De uitreiking van de Tollens-prijs aan Hans Dorrestijn zal plaatsvinden op zondag 4 oktober in Museum Rijswijk, dat gevestigd is in het voormalige woonhuis van Hendrik Tollens. Eerdere winnaars waren onder meer Willem Kloos, Louis Couperus, Arthur van Schendel, Maria Dermoût, Marten Toonder, Drs P, Jules Deelder en Paulien Cornelisse.

Schrijver, cabaretier en vogelaar
Hans Dorrestijn is schrijver, cabaretier en Nederlands bekendste vogelaar. In 2007 verscheen bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar zijn alom geprezen Dorrestijns vogelgids, waarvan al ruim 60.000 exemplaren zijn verkocht. Daarna verschenen nog Dorrestijns natuurgids (2010), Dudeljo! (2012), Het dierlijkste van Dorrestijn (2014) en De Italiaanse chauffeuse (2014). Dit jaar viert hij zijn 75e verjaardag, onder meer gemarkeerd door het verschijnen van een nieuwe bundel. In Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis bundelt Dorrestijn de beste stukken uit zijn oeuvre over zijn leven en lijden.

Tollensfonds
Het Tollensfonds werd in 1850 op de zeventigste verjaardag van Hendrik Tollens opgericht door zijn vrienden om de dichter te kunnen blijven eren. In eerste instantie ondersteunde het fonds noodlijdende dichters op leeftijd. In 1902 veranderde dat en werd het fonds aangewend om eens in de vijf jaar de Tollens-prijs uit te reiken om daarmee een letterkundige te eren die naar het oordeel van de jury van opvallende literaire waarde was in de afgelopen periode.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein, op basis van een persbericht van Nijgh & Van Ditmar