Halewijn prijs naar Peter Drehmanns

Gepubliceerd: 14-02-2016

De in 1987 ingestelde Halewijnprijs kreeg een jaar later het predicaat Literatuurprijs van de stad Roermond. De prijs heet bestemd te zijn voor jong literair talent, dat op grond van de kwaliteit van haar of zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. Eerdere winnaars waren onder meer Tommy Wieringa, Arthur Japin, Esther Gerritsen, Joke J. Hermsen, Adriaan Jaeggi, Esther Jansma, Johan de Boose, Erik Vlaminck en Pauline van de Ven.

Zeven genomineerden
Voor de 29ste editie waren zeven auteurs genomineerd: Fikry El Azzouzi met Drarrie in de nacht, Yannick Dangre met Met terugwerkende kracht, Peter Drehmanns met De brand in alles, Marjolijn van Heemstra met Meer hoef dan voet, Auke Hulst met Slaap zacht, Johnny Idaho, Marco Kunst met Kroonsz en Sana Valiulina met Kinderen van Breznjev. Een jury, bestaande uit voorzitter Pon Kranen (algemeen literatuurwetenschapper) en de leden Annelies Eisinga (literatuurwetenschapper & docent Frans), Danny Habets (neerlandicus, online publicist van onder meer gedichten & essays en ICT-architect) en Philo Offermans (lerarenopleider Nederlandse taal en literatuur), wees Peter Drehmanns aan als winnaar. De roman De brand in alles, een uitgave van Marmer, is het verhaal van filmlocatiescout die bij zijn speurtocht terechtkomt in een merkwaardig Belgisch dorp waar hij door allerlei bizarre gebeurtenissen steeds meer gaat twijfelen aan alles wat hij meemaakt.

Uitreiking
De winnaar van de prijs (een geldbedrag van 1.000 euro en een kleinplastiek in brons van de Roermondse kunstenaar Dick van Wijk) zou al eind september vorig jaar worden bekendgemaakt, waarna op 22 november de uitreiking zou volgen. Na het intrekken van de subsidie door de gemeente Roermond leek de prijs ter ziele, maar hij wordt alsnog dit jaar uitgereikt. Die uitreiking is op zondagmiddag 20 maart in de Bibliotheek Bibliorura te Roermond. Dan wordt ook Reinaerttrofee uitgereikt aan de schrijver die de jongeren van Roermond uit de genomineerden als hun eigen winnaar hebben gekozen. Dat hebben ze nu voor de tweede keer gedaan. Winnaar van de Reinaerttrofee is Auke Hulst.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein

Foto: Hadewych Veys